Dag 5 24 september 2020

De kittens hebben vandaag hun tijdelijke namen gekregen. 
Graag wil ik voorstellen: 
Iridium Connect the Dots (zilver poesje)
Iridium Lumi (zilver poesje)
Iridium Momo (smoke katertje)
Iridium Infinity (smoke katertje)


Als je op de afbeeldingen in de galerij klikt, kun je alle foto’s die in het album staan bekijken.
Helaas hebben de kittens een zware start gehad en is het de afgelopen dagen heel spannend geweest. 
Zondagochtend viel me al gelijk op met wegen, dat de kittens niet waren aangekomen. In tegenstelling tot babies moeten kittens echt elke dag zo’n 5-10 gram meer gaan wegen. 
In de middag ben ik dus begonnen met het aanbieden van melk. Het lastige is, dat ze melk die niet van hun mama is, totaal niet lekker vinden smaken. Ook ruikt het spuitje en de kunsttepel natuurlijk heel anders, dus ze waren absoluut niet te overtuigen. Flux was ook zo lief dat ze echt continu mochten drinken, maar er kwam niet genoeg melk! 
Maandagavond heb ik dus helaas besloten om de kittens te gaan sonderen. Dan breng je met een slangetje melk direct in de maag. Dat is niet leuk om te doen, maar de kittens zaten inmiddels flink onder hun geboortegewicht en dan is het belangrijk op tijd in te grijpen.
Ondertussen zijn we blijven oefenen met melk drinken. En goed nieuws: sinds gisteravond willen ze allemaal lief drinken met behulp van de ‘miracle nipple.’
In het filmpje Infinity die melk drinkt: 

We hadden Infinity bijna Miracle genoemd, maar omdat hij nooit genoeg krijgt is het toch Infinity geworden. Als ik aan kom met de melk begint ie al te piepen en zelfs al heeft ie al een spuitje gehad dan nog probeert hij de spuit af te pakken van de andere kittens. 

Tussendoor drinken de kittens ook bij Flux en sinds gisteren zitten ze allemaal weer goed boven hun geboortegewicht. Het blijft de komende weken natuurlijk even spannend, maar ik hoop dat ze vanaf nu alleen maar blijven groeien en grote katten mogen worden!

Kittens! 20 september 2020

Begin dit jaar had Flux een baarmoederontsteking in de eerste week van haar dracht. Omdat gelijk opviel dat Flux ineens wat minder rondjes in haar kattenwiel aan het rennen was, waren we hier heel snel bij, is Flux amper een dag echt ziek geweest en daarna geweldig vlot opgeknapt. Baarmoederontsteking is bij katten met de juiste medicatie, op tijd erbij zijn en goede controles gelukkig heel goed te behandelen, maar we waren natuurlijk wel even heel erg geschrokken.
Gelukkig was Flux al snel opnieuw drachtig met dank aan de prachtige Emauge Neverending Story van cattery Azova en was op de 16 dagen echo geen baarmoederontsteking te zien.
Dat maakt het extra speciaal om nu te kunnen zeggen dat Flux vannacht bevallen is van vier prachtige kittens!
Zoals alle bevallingen was het natuurlijk weer lichtelijke chaos. Flux’ rationele brein (voor zover aanwezig) had nog steeds geen 100% overeenstemming met Flux’ kittenbrein bereikt over waar de kittens moesten komen. De krabton naast Alphons’ bureau? En de vloer van de woonkamer is toch ook een goede plek voor weeën? En als we dan naar boven gaan, dan sleep ik Fable aan zijn nekvel mee de trap op, want dat is duidelijk een kitten en die MOET in het nest.
Met Zazou op de uitkijk en Fable een goed gedeelte van de tijd samen met Flux ónder de dekens van het nest. De arme kater had geen idee wat de bedoeling was, maar besloot dat het vast verstandig was om mee te werken.
Op de foto Zazou op wacht:
Al vrij snel volgde daarna de slijmprop. En daarna…een pootje zonder duidelijk vlies er omheen 😨. Een stuitligging is heel normaal bij katten. Maar de kittens liggen dan met de kont naar achteren en de pootjes er onder gevouwen. Nou hebben we ze de afgelopen twee weken echt de meest vreemde bewegingen zien maken in Flux’ buik, maar om nou met één pootje eerst te komen is wel erg avontuurlijk en niet heel handig.
Gelukkig na wat wiebelen van Flux en nadat de kitten eerst weer volledig terug geschoten was kwam uiteindelijk de eerste kitten toch nog helemaal zelf, een groot zilveren poesje.
Een uurtje later volgde nog een zilveren poesje, gevolgd door een forse smoke kater van 120 gram en nog een smoke katertje van 106 gram.
Nu zijn we dus twee zilveren dames en twee smoke heren rijker. Tot nu toe doen ze het super goed en Flux heeft alweer een rondje door het huis gemaakt vanmorgen. Zazou houdt de kittens goed in de gaten als Flux even weg is en Fable heeft nog niet helemaal door dat dit weer van die leuke stipjes waar je mee kan spelen als ze wat groter zijn.
Hopelijk blijft alles goed gaan! Volg me op instagram #Fable_the_Egyptian_Mau of op facebook (cattery Iridium) om als eerste de kittenfoto’s te zien!

Nog maar twee weken wachten! 06 september 2020

Het is vandaag stralend weer. Toch hebben de katten besloten dat het middag, en dus bedtijd is. Voordat je kunt gaan slapen, moet je eerst natuurlijk goed gewassen zijn. En dat is lastig als je steeds dikker wordt. Gelukkig kan Zazou goed helpen: 

Kleine Flux weegt normaal 3.5 kg. Met nog twee weken te gaan zit ze nu al op 4.7kg! Stiekem ook een beetje omdat Alphons thuis werkt en ”de kittens extra eten moeten hebben” en Flux dus eindeloos veel stokjes en snoepjes krijgt als ik even niet kijk. 
Ach, in ieder geval hebben we ongeveer 25% meer Flux om te aaien.
Op foto´s is het altijd lastig te zien, zo´n buik, maar ze is in ieder geval een heel stuk breder geworden:

Gelukkig is het niet meer zo’n extreem warm weer en heeft Flux hopelijk niet teveel last van de laatste loodjes. Spannend!

Kittens verwacht! 11 augustus 2020

Goed nieuws! Flux is inmiddels ongeveer 27 dagen drachtig.


Op de foto zie je de 16-dagen echo waarop je een klein zwart bolletje ziet zitten van maar 0.7 cm groot. Ondertussen zijn de kittens al een stuk verder gegroeid en voel je ook echt bolletjes zitten in de buik van Flux.

 
Zoals jullie misschien op de website gelezen hebben, heeft Flux begin dit jaar een baarmoederontsteking gehad, waardoor deze dracht én wat later is dan gepland, en natuurlijk ook een stuk spannender. Als alles goed gaat, verwacht ik rond 18 september kittens. (dus mogen ze zo vlak voor de kerst verhuizen!)
Met Flux gaat het super goed, gelukkig is ze nog niet hoogdrachtig want dat zou geen pretje zijn in deze hitte. Ze ligt vaak in de ochtend tussen de zonnebloemen achterin de tuin te slapen lekker in de schaduw en in de avond gaat ze op pad om vliegjes en mugjes te vangen en op te eten. Natuurlijk samen met Fable, haar mama Zazou en Toeter. 
Ik verwacht zilveren kittens (75% kans) en eventueel kunnen er ook smoke kittens geboren worden (25% kans). De vader van de kittens is GC Emauge Neverending Story, roepnaam Apollo: 
Ik ben heel blij dat we van cattery Azova, cattery Emau en cattery Emauge toestemming hebben gekregen deze mooie en vooral heel erg lieve kater te gebruiken. 
De wachtlijst voor dit nestje zit volledig vol.  

Bijzonder bezoek 16 juli 2020

Kijk wat een mooie heer! Dit is Emauge Neverending Story, roepnaam Apollo. Sinds dinsdag hebben we deze prachtige kater op bezoek voor Flux. Fijn in haar eigen omgeving. Na de baarmoederontsteking van een aantal weken geleden, hoop ik dat ik in de komende weken goed nieuws ga hebben! 
Heel veel dank aan cattery Azova dat we Apollo een paar daagjes hier mochten laten logeren!

Lentefoto’s 21 juni 2020

Voorjaar. Het is de laatste dagen echt schitterend weer. De katten genieten van het eindeloos buiten spelen, vooral in de avond uren want overdag vinden ze het te warm.
Overdag liggen ze dan ook meestal naast Alphons op hun krabtonnetje. De Mau’s willen het tonnetje met plezier delen (vooral Flux ligt enorm graag bij mama Zazou) maar Toeter wil liever het tonnetje voor zichzelf. Van deze foto moet je toch spontaan gapen: 
Op een minder warme dag heeft Fable besloten dat het hooi in het kippenhok dé beste slaapplaats is:
Toeter ziet deze paal met wat dakleer als een warm alternatief:
Bij de vijver wordt druk gejaagd op de libelles én de visjes. Gisteren kwam er een prachtige groene libelle overvliegen. Helaas was het met een grote sprong afgelopen voor de libelle. De vleugeltjes smaakten blijkbaar niet lekker genoeg, dus we hebben hem maar aan de kippen gevoerd. 
De libelle in dit filmpje heeft het gelukkig wel overleefd. (let vooral op het geluid):

 

Moeilijke periode 12 juni 2020

De afgelopen weken waren heel moeilijk. Flux is krols geweest en mocht gaan logeren bij een prachtiger kater om nog prachtigere kittens te gaan maken. Hopelijk met het fijne karakter van zowel moeder als vader, en met een goede gezondheid want tussen Flux en de kater is bijna geen verwantschap.
En hoewel de dracht natuurlijk nog niet bevestigd was, hebben we wel gelijk de uitgerekende datum in de agenda´s gezet en stiekem ga je dan al heel erg uitkijken (en vakantie aanvragen) naar de grote dag.
Helaas mocht het niet zo zijn en kwamen we er anderhalve week na de dekking achter dat Flux een baarmoederontsteking (´pyometra´) heeft gekregen.

Bij een pyometra komt er een bacterie de baarmoeder binnen en deze zorgt voor pusvorming in de hoornen van de baarmoeder. Dit gebeurt het vaakst vlak na de krolsheid en is vaak een kwestie van gewoon een stukje pech. Soms kan hormoongebruik (´de pil´) nog als oorzaak gevonden worden, maar die heeft Flux niet gehad. De pil is niet goed voor de gezondheid van een poes en als het niet hóeft probeer ik pilgebruik te vermijden, o.a. door het toepassen van langwerkende (en heel veilige) chemische castratie.

Gelukkig was ik er natuurlijk heel snel achter wat er aan de hand is en zijn we direct gestart met behandelen. Pyometra bij de kat (in tegenstelling tot bij de hond) is heel goed behandelbaar en toen ik na drie dagen een controle echo van de baarmoeder maakte, was de baarmoeder al volledig weer normaal. Ook de zevendaagse controle was 100% goed. Flux zelf is een dagje wat minder lekker geweest, maar omdat het om een open pyometra (de pus komt dan via de vagina naar buiten) ging, heeft ze er zelf heel weinig last van gehad. Nu is ze weer 200% fit en heeft nergens meer last van. De dracht is helaas door de infectie en de medicatie wel afgebroken.

Gek genoeg moeten poezen de volgende krolsheid ná een baarmoeder ontsteking weer gelijk gedekt worden. Dit wordt natuurlijk weer een spannende periode. Hopelijk gaat alles goed, en is er in de komende weken goed nieuws dat we toch nog kittens mogen verwelkomen.

Dit is wat Flux er van denkt:

Vieze beestjes 10 mei 2020

Al avonden zijn alle katten de hele avond in de tuin. Eerst heb ik geen idee wat ze aan het uitspoken zijn. Maar overdag zijn het schone slapers na zo’n lange avond.
Tot ze besluiten even te laten weten wat ze aan het doen waren door een heleboel kriebelige pootjes en schildjes en weet ik wat meer over de bank uit te braken. Aha, het is weer mei en dus meikever tijd en aangezien ze beperkt te eten krijgen hier, hebben ze besloten hun dieet aan te vullen met van die vieze grote kevers. Meestal nemen ze ze trots mee naar binnen…. Ik heb ze maar vriendelijk verzocht om de stukjes buiten uit te kotsen volgende keer.
Vandaag overdag was alleen Flux wakker. En blijkbaar waren de meikevers niet lekker want ze heeft haar oog 👀 op de 🐠 laten vallen en ook een hele grote gele libelle kan maar net ontsnappen.

Verder wilde ik jullie natuurlijk deze foto van Fable niet onthouden:

Om af te sluiten met dit slow motion filmpje van Zazou & de kroepoek:

Helaas nog stééds geen kittens van Flux. Ze laat ons wel wachten!

Wandel wandel wandel BOOM 27 maart 2020

Zonnig weer. Wel een beetje winderig. Als ik lekker vroeg thuis kom uit het werk, zijn de katten aan het kijken of ze de 100km/uur die ik op de snelweg mag, ook in de tuin kunnen halen. Met z’n allen achter elkaar aan natuurlijk, want tikkertje is het leukste spelletje. Even later bedenken ze dat ze dit spelletje ook wel in de huiskamer kunnen spelen waar Alphons nog druk aan het werk is. Gelukkig is die om vijf uur ook éindelijk klaar met werken en mogen ze mee wandelen bij het kanaal. Ongeveer 1 minuut rijden in de auto, maar ze zingen toch een prachtig liedje voor ons.
Eenmaal aangekomen zetten ze er flink de vaart in.

Tot Alphons ze deze prachtige boom liet zien en we ze natuurlijk tot drie keer toe uit de knoop konden halen want je kan niet alleen ín deze boom maar zelfs door de stam heen en dan met z’n drieën een geweldige knoop maken. Toeter besloot ergens ver weg in het kreupelhout verstrikt te raken en moest gered worden.

Terug naar de auto gaan we weer over de grote brug. Je kijkt zo tussen de stenen platen door naar het water maar de katten zijn zich hier van geen kwaad bewust en gaan lekker even rollen over het beton.
En dan komen we bij de auto. Fable springt vrolijk op de achterbank. Toeter moet natuurlijk getild worden want die háát de auto. En Flux …. Flux ziet de auto en begint direct een diepe kuil te graven. Auto betekend namelijk maar één ding: als je daar in zit, moet je binnen maximaal vijf minuten 💩💩💩
Fijn dat je dat niet in de auto doet Flux 🥳
En dan weer terug naar huis om avondeten te gaan maken. Heerlijk rustig zonder meekokende katten, maar tegen de tijd het eten klaar is, komen ze kijken of ze nog wat mogen proeven natuurlijk. 😄

Ze zijn overigens ook aan het oefenen met social distance en quarantaine, maar snappen het begrip ´afstand houden´ nog niet helemaal:

En voor de geïnteresseerden: Nee, Flux is nog niet krols geweest. Nog geen kittens om afleiding te geven in deze gekke tijd.