10 weken oud & bijna zeven weken oud 15 juni 2019

Morgen is de dag! Dan komen een heleboel baasjes kijken naar hun toekomstige huisdieren! Daarom heb ik vandaag en gisteren maar alvast de foto’s gemaakt, want daar is morgen vast geen tijd voor. Dan moeten ze geknuffeld worden! Een lastige klus die foto’s, want met de regen kunnen de kittens niet de hele tijd in de tuin spelen en áls ze dan buiten zijn, zijn ze HEEL erg snel. Vooral Pururun, Yattaro & Sukashi zijn pas een beetje op de foto te krijgen als ze bijna klaar zijn met heel hard rondjes rennen. Of ik maak ze stiekem als ze net slapen even wakker om een foto te maken, dan zitten ze tenminste eventjes stil zoals Pururun hier:
De kleintjes zijn iets makkelijker, als je ze op een takje zet blijven ze rustig even rondkijken waar ze nu weer zijn, net tijd genoeg voor een paar foto’s zoals hier Cloudspots & Greymist:

Wat me nog niet gelukt is, is een filmpje maken van Fable & de kittens in de tuin. Dolgelukkig rent Fable helemaal naar achterin de tuin mét de kittens achter hem aan, om vervolgens met 100 km/uur de struiken in te rennen en te wachten tot de kittens hem gevolgd zijn. Andersom snappen de grotere kittens het spelletje ondertussen ook en ze spelen maar wat graag verstoppertje met Fable in de hosta’s. Soms is Fable ze nog aan het zoeken….maar zijn de kittens via de andere kant allang ontsnapt en iets heel anders gaan doen haha. Ook hebben ze ondertussen ontdekt dat op de eettafel soms eten staat…zit je met een hele horde hongerige stipjes om je bord heen uit te leggen dat dat niet mag! Of ze proberen in je broek te klimmen als je eten voor ze aan het klaar maken bent. Zoveel dingen die niet mogen! 

In de albums van de kittens staan weer nieuwe foto’s! Zie ”foto’s kittens” of volg me op instagram (fable_the_egyptian_mau) of facebook (cattery iridium) 
Zoals eerder gemeld, alle kittens zijn besproken en ik verwacht volgend voorjaar pas weer een nestje. 

9 weken oud & zes weken oud 10 juni 2019

Een wat latere update dan normaal. Soms moet er met de feestdagen nou eenmaal gewerkt worden want ook dan worden er beestjes ziek 🙂 Maar het lukt vast om dit stukje af te schrijven voordat ik zo meteen om 20u weer op de praktijk moet zijn voor een patiënt. Het is maar net gelukt vandaag tussendoor foto’s te maken zo druk is het! 
De grote kittens zijn al weer negen weken oud! Zaterdag hebben ze hun eerste inenting gehad en ook hun 2e ontworming zit er al weer op. Vorige week zijn ze zelfs al gechipt zodat we hun stambomen mét chipnummer al hebben kunnen aanvragen. Nadat de kittens 1.5 uur aan één stuk door met een hengel en een veer gespeeld hadden omdat er bezoek was voor Leafpool, waren ze zó in dromenland dat ze van dat chippen echt helemaal niets gemerkt hebben. Super handig! 
De kleine kittens zijn vandaag zes weken oud geworden. Ze hebben hun eerste ontworming al gehad en groeien goed. Cloudspots is zelfs al meer dan 700 gram! En als de grote kittens buiten spelen, waggelen ze ook stiekem naar buiten om het zand te proeven en de grassprieten op te eten:
Soms doen ze minder handige dingen. Zoals laatst toen ze in de bijkeuken een wesp gevonden hadden. *Mep* *mep* AU! *mep* *mep* AU! Niet zo heel slim dus (Yattaro!)  heb ik dit speeltje maar even afgepakt. Niet zo geschikt voor kittens. En je zou denken dat ze daarna zielig met hun pootje doen. Maar nee hoor, gewoon vrolijk verder rennen.  Soms denken ze ook de plantenbakken leeg te moeten gooien. Of maken ze een speeltje met catnip over zodat het héle huis onder de korreltjes zit. 

Als ze klaar zijn met spelen gaan ze allemaal samen slapen. Nu liggen ze in de bench, maar ook vaak liggen ze op de bank: 

Natuurlijk altijd met papa Fable vlakbij. Fable kan ook echt úren met de kittens in de tuin spelen. Uitdagen om helemaal naar achter in de tuin te rennen. Of verstoppertje spelen in de planten. Geweldig, al dat stipjes speelgoed.

Alle kittens hebben ondertussen hun nieuwe baasjes gevonden, er zijn dit jaar dus géén kittens meer beschikbaar en ik verwacht pas volgend voorjaar weer een nestje. 
Nieuwe foto’s van alle kittens staan weer in de albums op de ”foto’s kittens” pagina!
En toen kwam Cloudspots en die blies dit verhaaltje uit: 

8 weken oud & bijna 5 weken oud 01 juni 2019

Natuurlijk liggen ze allemaal nog op de bank in de woonkamer. De bank ligt gewoon veel lekkerder dan hun bench in de kattenkamer en de woonkamer is zó gezellig. Tot wij ’s avonds gaan slapen. Dan is het zo alleen en saai in de woonkamer met z’n elven. Echt helemaal niet leuk. 
Gelukkig kunnen ze goed samen werken: Zazou mauwt net zo lang naar Sukashi, Pururun & Yattaro tot ze de trap op lopen richting de slaapkamer. Flux neemt de kleintjes één voor één in haar mond en draagt ze de trap op. Eenmaal boven past Fable goed op de kleine stipjes zodat Flux weer een nieuwe kan gaan halen. Het eindresultaat is natuurlijk dat ze allemaal boven op bed liggen:

Gelukkig vinden ze het ook wel prima als we ze weer mee naar beneden nemen. Als wij beneden zijn, is boven immers niet meer zo bijster interessant. 
Beneden spelen is overigens ook heel erg leuk, en de grote kittens kunnen ondertussen heel behendig spelen:

Alle kittens hebben weer nieuwe foto’s in hun album staan (zie ‘foto’s kittens’) en ook op onze instagram #Fable_the_egyptian_mau en onze facebook (Cattery Iridium) staan regelmatig veel foto’s. 

Ondertussen hebben 7 van de 8 kittens hun nieuwe baasjes gevonden. Alleen Leafpool (zie laatste foto) is nog beschikbaar en hiervoor ben ik mensen op de wachtlijst één voor één aan het mailen. Ik verwacht pas volgend jaar uit het nestje van Flux weer kittens beschikbaar te hebben. 

7 weken oud & bijna 4 weken oud 26 mei 2019

Opnieuw zijn we met z’n allen verhuisd. Op vriendelijk doch zéér dringend verzoek van Flux. Ik vind de kattenkamer, waar alles helemaal kitten-veilig is een hele mooie plek voor kittens. Flux vindt de bank een véél mooiere plek. Dus toen ik laatst om 6 uur ’s ochtends heel hard PIEP PIEP hoorde beneden, was er nog maar één kitten over in de kattenkamer. Yattaro was met zijn 900(!) gram te zwaar om over het hekje heen te slepen en helemaal alleen achtergebleven. Dus ik gauw op zoek naar de kittens. Onder de bank? Of toch in de keuken? Onder het bureau? Nérgens te vinden dus. Uiteindelijk na lang zoeken: we hebben een heel mooi dozen-kasteel in de woonkamer staan. Met verschillende kleine kamertjes. Dat was natuurlijk wel dé perfecte plek voor de kittens en jawel daar lagen ze dus allemaal in één van de kamertjes gepropt. Vol goede moed iedereen weer terug gestopt. Om vervolgens een paar uur later weer alle kittens terug te vinden op de bank in de woonkamer. Ik moet zeggen, súper gezellig ’s avonds zo met elf katten op de bank:

Maar wat als ze van de bank af vallen? Op dit moment is het compromis dat ze overdag op de bank mogen liggen en ’s nachts in de bench naast de bank liggen. Cinderheart is het daar overigens niet mee eens en die klimt lekker uit de bench en gaat dan bij je voeten zitten piepen tot je haar optilt en knuffelt. Firestar is ook al zo’n klein ontsnap-monstertje, maar hier ligt hij lekker te slapen bij oma Zazou & papa Fable:
Alle kittens van Zazou hebben ondertussen een nieuwe baasje. De kittens van Flux zijn nu vier weken en de eerste kijkers zijn al gezellig op bezoek geweest. Van alle kittens staan weer nieuwe foto’s in hun albums, en ook van de kleintjes van Flux zijn er eindelijk redelijk fatsoenlijke foto’s bij nu. 

 

6 weken oud & bijna 3 weken oud 18 mei 2019

Zes weken oud alweer! Al bijna de helft van hun verblijf hier zit erop, en wat zullen we Sukashi, Pururun & Yattaro straks missen! Ze zitten nog niet helemaal in de rennen-met-lichtsnelheid fase, maar ze kunnen in verhouding met hun nog kleine pootjes al écht hard rennen! Regelmatig gaan ze met z’n drieën heel hard in rondjes om de bench in gallop en doen ze ondertussen aan een gevorderde vorm van parcours! 

Flux’ kittens groeien écht heel goed. Ze drinken nog steeds regelmatig eerst bij Flux en dan nog even bij Zazou. Het zal dan ook wel iets langer duren voordat ze aan brokjes beginnen, melk is veel lekkerder! Hoewel Firestar laatst toch echt naar het voerbakje is gekropen om zijn kop daar eens goed in te steken. Ruikt goed! 

Fable heeft het ”op de kittens letten” ondertussen wel héél erg letterlijk genomen en heeft is nu een zeer geëmancipeerde kater. Niet alleen ligt ie, mits ie klaar is met de tuin patrouilleren, ín de bench met de kittens als een stapel bovenop hem. Hij wast de kittens ook, helpt mee met ontlasting oplikken van de kittens en zodra ze ook maar een ‘piep’ geven staat ie op en gaat ie kijken wat er aan de hand is. Aangezien ze nogal vaak ‘piep’ zeggen, worden Zazou en Flux af en toe een beetje moe van Fable. Lig nou eens stil!

Maar ook als ik de kittenkamer ga stofzuigen, komt Fable gauw aanzetten. Fable vindt stofzuigen helemaal niet eng maar Zazou en Flux vinden het minder leuk als ik bij de kittens ga stofzuigen. Hier ben ik net klaar met zuigen en is Fable aan het helpen kittens geruststellen:

Nieuwe foto’s van alle kittens staan in de gallerijen onder ”foto’s kittens.” Van Firestar, Cinderheart, Cloudspots, Greymist en Leafpool nog steeds niet heel veel foto’s. Als ik foto’s wil maken, komt ofwel Flux ofwel Fable ze gauw halen en brengt ze weer terug naar hun bench. Volgende week hopelijk beter!

5 weken oud & bijna 2 weken oud 11 mei 2019

Het was een drukke week! Tot donderdag woonden alle kittens boven in de slaapkamer. Super gezellig, vinden de poezen. Iets minder handig, vind ik zelf. Tuurlijk, de eerste twee of drie weken is dit een fijne en veilige plek. Maar Pururun, Sukashi & Yattaro willen RENNEN. En springen. En klimmen. En alles proeven! Dus, woensdagavond dan maar een stuk van de slaapkamer afgezet met wat wandjes zodat ze dan in ieder geval daar ook zonder toezicht mochten spelen. Super leuk, vonden de kittens. Flux had echter een hele andere mening: dát is niet de bedoeling. Door het gaas van de bench ziet ze continu de kittens rond rennen. En die horen IN de bench.

Als nachtelijke taak had ze het dan ook op zich genomen om alle kittens te verhuizen naar de inloopkast. Zonder veilige omheining. En o ja: de kittens waren aan het proberen of ze via mijn jurken omhoog konden klimmen. Tijd voor een verhuizing: sinds donderdagochtend woont iedereen nu gewoon beneden in de kattenkamer. Een kamer mét badkamer voor de kattenbakken, een veilig traphekje voor de deur, met een krabpaal waar Flux op kan liggen en toezicht kan houden op de kittens, en met heel veel nieuwe dingen om te proeven. Gelukkig is iedereen zeer tevreden over deze nieuwe woonomgeving en ik slaap ook echt stukken beter zo! Hopelijk duurt het weer even voordat ze het op hun heupen krijgen en er weer een verhuizing gepland wordt! 

Ondertussen zijn ook de eerste kijkers geweest voor Yattaro & Sukashi. De babies van Flux zijn nog zó klein, daar valt nog weinig aan te zien of te kiezen dus nog steeds: even geduld voor de wachtlijst-mensen. 

In de albums van de kittens (klik op de albums) staan weer nieuwe foto’s! Ook van de kleintjes van Flux, maar omdat Flux ze liever niet uitleent zijn het nog niet de mooiste foto’s, daar moeten ze nog even wat voor groeien 🙂

De eerste foto’s van de kittens van Flux 04 mei 2019

De kittens van Flux zijn alweer vijf dagen oud. Vandaag heb ik ze heel eventjes geleend om foto’s te maken.
Daarom wil ik jullie voorstellen aan de vijf silver spotted black tabbies van Flux:
Iridium Cinderheart, poesje
Iridium Cloudspots, katertje
Iridium Firestar, katertje
Iridium Greymist, katertje
Iridium Leafpool, poesje


De namen komen uit de ‘Warrior Cat’s’ serie van Erin Hunter.

Eigenlijk mogen zowel Zazou’s kittens als Flux’ kittens niet te ver weg (zeg 5 centimeter) want dan komt Flux ze gauw halen. Met de vijf dagen oude kleintjes van Flux is dat heel begrijpelijk, maar Zazou’s kittens willen toch wel heel graag even lekker rondrennen. Gelukkig heeft Flux het eigenlijk wel heel druk met vijf van die kleine monstertjes, dus mogen Sukashi, Pururun & Yattaro toch rond de bench rennen en echt óveral in proberen te happen. Naast de brokjes (ze aten met 3.5 week al! en niet eens natvoer, maar gewoon kittenbrokjes) eten ze graag kabeltjes (mag niet…), het matje van de weegschaal, handdoeken en de rits van de bench. En als je niet uitkijkt per ongeluk ook wel eens een vinger. En scherp dat die tandjes zijn! 
In het filmpje liggen ze (behalve onze Bengaal Toeter die kittens eng vindt) met z’n allen bij elkaar. Links Zazou met kittens van Zazou & Flux, rechts Flux en onderaan ligt Fable. Meestal zit Fable overigens meer op de uitkijk om de poezen goed te kunnen beschermen. 

Vooral de eerste twee dagen hebben de kittens veel bij Zazou gedronken omdat Flux nog niet zo enorm veel melk gaf. (echt heel fijn, zo’n back-up mama) Nu geeft Flux meer dan voldoende melk en zie je dat de kittens weer vaker bij Flux liggen. Als Flux naar buiten is, zie je wel dat de kleintjes van Flux snel gaan drinken bij Zazou voor een extraatje. Heel slim!
Nieuwe foto’s van Sukashi, Pururun en Yattaro staan in hun album, hier is alvast een voorproefje:
p.s.: Altijd als eerste op de hoogte zijn van een nieuw berichtje? Volg ”Cattery Iridium” op facebook via https://www.facebook.com/catteryiridium/ of #Fable_the_Egyptian_Mau op instagram!

EINDELIJK Flux kittens! 30 april 2019

Zoals we allemaal weten duurt wachten HEEL erg lang. En met Zazou’s kittens wachten tot dag 68 van de normaal 64 dagen dracht was echt heel lastig. Flux heeft nog beter haar best gedaan en ons laten wachten tot dag 69. En dan wel om precies te zijn kwart voor acht terwijl ik om acht uur naar het werk moest om spreekuur te gaan doen! Natuurlijk was al lang geregeld dat Alphons thuis zou zijn om op Flux te passen. Maar toch: je wilt er zelf ook zo graag bij zijn! Even naar het werk gebeld en (met dank aan mijn lieve collega’s) wat later mogen beginnen. Maar ja, als je om kwart voor acht in de bench boven op Zazou gaat liggen en weeën krijgt, zijn er niet per direct kittens. De eerste kitten werd dus geboren toen ik de parkeerplaats van de praktijk opreed. Tegen de tijd dat het middagpauze was, waren er al drie kittens geboren. (zie foto) Gauw naar huis, misschien toch nog even mee genieten? Tussen 10:00 en 14:30 was het echter pauze-tijd voor Flux, waarna er prompt tussen 14:30-15:15 nog twee kittens geboren werden. Om 15:30 was ik thuis. Mooi te laat dus! Ze zal wel om me gelachen hebben. 
Uiteindelijk zijn er vijf prachtige kittens, twee poesjes en drie katertjes, allemaal silver spotted black tabbies met geboortegewichten tussen de 95 en de 135(!) gram. 

Zodra de weeën begonnen, mochten de kittens van Zazou niet meer weg. De andere kant van de bench was zelfs al te ver weg en dan werden ze gauw opgepakt door Flux en weer bij Flux gestopt. Toen er drie kittens waren, moest er duidelijk verhuisd worden. Met als gevolg: Zazou géén kittens en Flux alles. Zazou keek een beetje sip (ze kan ze immers nog steeds niet verplaatsen en luisteren naar ”kom hier” doen ze ook al voor geen meter) en had bedacht dat ze dan wel in ons bed konden gaan wonen. (”kom hier kom hier”) Uiteindelijk alles even tijdelijk verdeeld over de twee plaatsen, extra warmtematje erbij en iedereen was eventjes tevreden. Maar ja…elke keer als je even op staat om wat te gaan eten en je ziet die mooie en véél grotere kittens van Zazou…dan móet je er gewoon eentje meenemen. Uiteindelijk was iedereen, zoals verwacht, dus alleen tevreden met alle kittens bij elkaar.

Wel handig, want de kittens zijn vannacht nog niet zoveel toegenomen in gewicht als ik verwacht had, en je ziet dat ze nu af en toe ook even bij Zazou drinken. De grote kittens hebben ondertussen uitgevonden dat ze kittenbrokjes wel heel erg lekker zijn. De rand van het voerbakje smaakt bijna net zo lekker, maar ze zijn druk aan het oefenen met eten. In het filmpje zie je de eerste hapjes van Sukashi. Fable loopt ook gezellig rond in de bench en Zazou ligt (niet in beeld) naast me net buiten de bench:

 

3 weken oud 27 april 2019

De kittens zijn vandaag al weer 3 weken oud. Naast eten en slapen beginnen ze nu ook echt wat op kleine katjes te lijken. Ze lopen rond op hoge pootjes en kruipen niet meer alleen maar. Ze hebben wel een beetje hangbuikjes van al die melk die ze drinken, vooral Yattaro doet z’n best om heel erg groot en dik te worden en weegt al 450 (!) gram. Daarom mocht hij voor de foto deze week in de soepkom in plaats van een theemok:

Ze zijn ondertussen ook al verhuisd. Donderdagochtend kwam Zazou mauwend naar ons toe. Zazou snapt namelijk zelf niet zo goed hoe ze de kittens moet optillen en verplaatsen. Ze komt dan dus vriendelijk doch dringend vragen of we ze even willen optillen. Dus, alle drie de kittens over de kamer verspreid. De kitten het dichtst bij een al opgezette bench was duidelijk het meest ”warm” dus de gok was dat ze vanuit de inloopkast naar de bench naast ons bed verplaatst moesten worden. Een goede gok, want Zazou was gelijk weer helemaal tevreden. Als de kittens straks wat groter zijn, gaat ze ze meestal verplaatsen door net zo lang ”kom hier” naar ze te mauwen tot ze komen. (Flux komt dan ook altijd gauw, die kent dat nog van toen ze zelf nog een kitten was) Deze manier van verplaatsen is niet echt een enorm succes, maar wel handiger dan Flux die de kittens zelfs als ze >1kg zijn nog overal heen sleept tot groot ongenoegen van de kittens meestal. 

Flux was afgelopen woensdag uitgerekend. Maar, nog steeds geen kittens. Het voelt een beetje alsof ik dit jaar niet kan rekenen! Zazou was op een dinsdag uitgerekend en die kittens kwamen op een zaterdag, dus hopelijk komen de kittens van Flux morgen.(zondag) Was ze vorige week al dik…dan is ze nu GIGANTISCH en bijna 2 kilogram aangekomen! De stipjes zijn denk ik nog net niet helemaal perfect, ik moet nog even rustig wachten en dus vieren we Koningsdag vandaag thuis. 

In de albums van de kittens staan weer veel nieuwe foto’s. Klik op de albums om de foto’s te zien:

 

16 dagen oud 22 april 2019

Alle kittens zijn alweer boven de 300 gram. Het is jammer dat ze nog te klein zijn om te genieten van dit prachtige weer, maar ze genieten momenteel nog meer van rondkruipen in hun veilige plekje en beginnen steeds meer alles te proeven. (de handdoek, elkaar, Zazou)
Zazou is ondanks het prachtige weer meestal bij de kittens te vinden. Hoewel ze natuurlijk ook heerlijk in het zonnetje gaat zitten. Meestal loopt ze de tuin net ver genoeg in tot ze vol in de zon zit, en gaat ze dan even tevreden zitten te bakken. Of ze loopt naar één van de grote stenen in de moestuin voor een extra goede opwarm-sessie. 

Flux is ondertussen meer dan 1.5x zo zwaar geworden. Ze komt bijna de trap niet op! Ik help haar met kammen omdat ze buiging naar haar onderrug al niet meer kan maken en verder ligt ze veel in een hangmatje te slapen. Ik denk dat dat prettiger is voor haar buik. Verder zijn er nog geen tekenen dat de kittens gaan verschijnen, hopelijk gaat dat deze week wel gebeuren want ik vind Flux een beetje zielig zo. 

Fable had deze week een ander soort uitje: op de dierenartsenpraktijk gingen we oefenen met het maken van hartecho’s bij spoedpatiënten. Helaas was onze gekozen patiënt (een hond) écht niet gediend van al dat gefruts aan zijn lijf dus heb ik gauw Fable even laten brengen. Ik denk dat ook Fable wel een betere tijdbesteding had kunnen bedenken maar hij heeft toch maar netjes meer dan een uur stil gelegen terwijl we alle onderdelen van z’n hart bekeken hebben. Trouwens altijd spannend als je naar je eigen dier gaat kijken, wie weet zie je iets raars! Gelukkig was er een cardioloog bij onze training en goed nieuws: Fable’s hart is fenomenaal 😛 
De Egyptische Mau is dan ook één van de rassen waarbij hartaandoeningen eigenlijk niet beschreven zijn gelukkig. 

Gisteren en vandaag hebben we nog foto’s gemaakt van de kittens. Eerst met gekleurde eieren (gisteren) en vandaag nog met de al beschilderde eieren omdat ik nog niet helemaal tevreden was. Ik vind ze nog steeds niet hélemaal super, de kittens kruipen alle kanten op ondertussen, vorige week zaten ze nog zo lief stil! In de albums van de kittens staan de foto’s.
(zie ”foto’s kittens” en klik op de albums om de foto’s te zien. 
De kittens zijn nu 2 weken oud, vanaf 4 weken begin ik met één voor één iedereen uitnodigen van de wachtlijst. (nog even geduld dus!)

Rest mij niets anders dan iedereen een fijne Pasen te wensen! Ook namens Flux: