Het eerste nestje (2014)

Op deze pagina heb ik alle nieuwsberichten en updates verzameld van het eerste nest van Zazou. Onder het kopje ‘Foto’s’ kan je daarnaast van alle vijf de kittens prachtige foto’s vinden.

1. De eerste dekking van Zazou
Afgelopen donderdag zijn we helemaal naar het puntje van de Elzas in Frankrijk gereden voor de dekking van Zazou door E’spirit de l’Arbre Perche van cattery Denderah.
E’spirit is een prachtige zilveren kater van grotendeels Franse lijnen.
Zazou is ondertussen getest op PKD, HCM, PK-def, GSD type IV, SMA en PRA.
20140306_095539Ze heeft genetisch bloedgroep A waardoor er geen kittens geboren zullen worden die neonatale isoerythrolysis krijgen.
Het inteeltpercentage van de lijnen van Zazou en E’spirit is >0,15%, dat is heel laag voor de Egyptische Mau en is een voorwaarde voor mooie én gezonde kittens.
Gelukkig vond Zazou de autoreis heel gezellig  en heeft ze lekker op schoot liggen slapen of op een kauwstaafje liggen kauwen gedurende de 7 uur durende heenreis. Daarna heeft ze gelijk kennis gemaakt met E’spirit en het was gelukkig liefde op het eerste gezicht! Nu maar hopen dat alles lukt en dan hebben we straks heel veel stipjes-kittens!

zazou2

2. Dag 36 van de dracht
20140413_160756Zazou begint al echt een rond tonnetje te worden. Haar buikje is enorm dik en ze is duidelijk geïrriteerd dat ze niet zo makkelijk overal op kan springen. En eten! Alles wat ze tegenkomt lijkt eetbaar.
Vanaf deze week gaan we een beetje bijvoeren want hoewel ze van 2,9 kg naar 3,6 kg is geklommen, heeft ze vooral een dikke buik en is ze zeker niet te dik.
Gister heb ik voor de tweede keer even met de echo gekeken, en het beginnen al echte kleine katjes te worden met kleine kloppende hartjes en zwemmende pootjes! Op de foto zie je rechts het hoofdje en daarnaast twee kleine pootjes.

3. Dag 43 van de dracht
20140419_143219Om tijdens de geboorte zo goed mogelijk in de gaten te kunnen houden of alles goed gaat, heb ik vandaag een röntgenfoto van Zazou gemaakt om te kijken hoeveel kittens er aanwezig zijn.
(de foto spreekt voor zich!)
zazou röntgen
4. Dag 64: Eindelijk kittens!
Het begin van de vakantie, en de dag dat Zazou is uitgerekend.
DSC02031Zo rond 13:00 ‘s middags komt ze me halen om samen in de klerenkast een mooi nest te bouwen. Bovenop m’n kleren natuurlijk. Om 15:00 werd de eerste kitten geboren, om 16:00 waren er al vier (het verwachte aantal) Om 16:30 werd als verrassing in stuitligging nummer 5 geboren!  Mama heeft al lekker gegeten en gedronken en de kittens denken aan niets anders dan drinken.

5. Dag 3: drinken & slapen
Het gaat erg goed met de kittens. Het zijn vier heren en één dame. Mama maakt het ook fantastisch en loopt ook vrolijk een rondje door het huis, blij dat ze al dat gewicht weer kwijt is. Af en toe moeten we zelfs even uitleggen dat ze niet alleen maar rondjes in de tuin mag rennen, maar gelukkig gaat ze heel regelmatig de kittens melk geven. Vijf is een groot nest, dus ze hebben heel wat melk nodig.

DSC02086

 6. Dag 9: Oogjes open!
DSC02170Op dag 4 had de eerste kitten stiekem en een hoekje van z’n oogjes open. Maar nu, dag 9, hebben alle kittens hun oogjes open en beginnen ze te reageren op licht en donker. Ze kunnen nog steeds niet veel horen of zien, maar melk drinken en groeien is geen probleem! Als je goed luistert liggen ze met mama mee te spinnen als ze drinken, net kleine ratelmachientjes.

7. Dag 16: Filmpje!
De kittens zijn nu 16 dagen oud. Dit filmpje is met een macro-lens gemaakt, dus soms wat onscherp maar wel heel dichtbij :) Ze zijn nog zo klein!

8. Drie weken oudDSC02521
Gister waren de kittens alweer 3 weken oud.
Ze wassen zichzelf netjes, kijken mee hoe mama brokjes eet en stoppen hun poten in hun mond :)

 

 

9. Vier weken oudDSC02661
 De kittens zijn nu vier weken oud. Het gaat gelukkig nog steeds allemaal heel goed, ze zitten allemaal rond de 400 gram nu. Dat is in totaal 1,5 kg meer dan toen ze geboren werden! En dat allemaal op een dieet van alleen melk.  Ze kunnen nu echt rennen en springen (en dan weer per ongeluk omvallen). Ze wassen zichzelf en proeven alles wat ze tegen komen :)

10. Vijf weken oud
De grootste kitten weegt nu al bijna 600 gram! Ze groeien zo enorm hard! Ze kunnen elke dag niet wachten om weer op een nieuw avontuur te gaan en we moeten heel goed opletten want ze kunnen nu al heel hard rennen en je moet echt opletten dat je niet op ze gaat staan. Het ene moment zijn ze aan de ene kant van de kamer, het andere moment weer helemaal ergens anders haha.

DSC02633

In diepe slaap in handen van het bezoek na lekker gespeeld te hebben

 11. Zes weken oud
DSC02928Zes weken oud alweer. De kittens hebben nu allemaal een stamboeknaam gekregen. En ze zijn netjes gechipt zodat ze hun hele leven identificeerbaar blijven. Vonden ze gelukkig helemaal niet erg. In de fotoalbums staan weer nieuwe foto’s van vandaag.
Grote namen voor kleine balletjes haar:
Ook is nu Iridium Imagination Ishtar
Bato is nu Iridium Balance Bato
Soep is nu Iridium Adventure Aino
Ui is nu Iridium Troublesome Tiamat
Zatoeter is nu Iridium Daring Dagon

12. Zeven weken oud
Het gaat erg goed met Ishtar, Bato, Aino, Dagon en Tiamat. Ze zijn voor het eerst even buiten geweest en hebben door het gras gewandeld. Wel eng hoor, dat gras! Maar toch even proeven. En daarna proberen om een stukje mos naar binnen te werken, het blijft opletten met die kleine monsters.
Gister heb ik ze voor het eerst allemaal echt nagekeken. Geen hartruisjes, navelbreukjes of gebitsproblemen en dus alle vijf helemaal gezond. Dat is ook wel heel fijn om te weten!
Vooral Ishtar maar soms ook Bato en Dagon zijn soms lastig met eten. Dus er is net een enorme doos Zooplus goodies binnen gekomen met heel veel lekkere smaakjes kittenvoer. Zo wennen ze goed aan verschillende smaken en eten ze later hopelijk alles.
In de albums staan natuurlijk weer nieuwe foto’s van alle kittens, deze keer buiten gemaakt :) Het is zo’n mooi zonnig weer vandaag. En daarna lekker slapen bij mama:

DSC03173

13. Acht weken oud (Balletje Balletje!)
De foto’s zijn deze week wat later want op dinsdag (als het weer meezit) komt een professionele fotografe foto’s van ze maken voor haar portfolio. Ik ben heel benieuwd hoe de foto’s worden! Ze zijn echt enorm mooi op dit moment. Als ik tijd heb maak ik nog wel van elke kitten een foto dit weekend om de groei mooi bij te blijven houden.

Vandaag zijn Tiamat & Aino gereserveerd voor de familie de Heij! Vroeger ook wel Ui en Soep genoemd, dus dat wordt toch weer uiensoep! Wat een geluk, ze mogen straks samen naar hun nieuwe huisje toe. En Bato komt ook al bij een ander Mau vriendinnetje te wonen!
Filmpje met hun balletjesspel van vandaag:


14. Toch nog foto’s
DSC03403Vandaag hebben ze met z’n allen nog even in de avondzon gespeeld dus er staan weer foto’s in de albums van de kittens. Het is wel lastig om ze uit elkaar te houden als ze zo aan het spelen zijn zeg! Morgen komt de fotografe, ik ben benieuwd :) –> Vanwege alwéér slecht weer is de fotoshoot helaas uitgesteld.

 

15. Tien weken oud
07242014-0073-T

De kittens zijn ondertussen geënt (vonden ze helemaal niet erg) en gaan steeds vaker lekker buiten spelen. En ze groeien als kool!
Vandaag een heel ander soort foto bij het berichtje:

Vier kittens op een thermografische camera haha. Grappig om te zien dat de ogen héél 07242014-0103-Twarm zijn en het neusje héél koud!

 

Hier zijn de kittens aan het drinken bij Zazou.

 

 

 

16. Elf weken oud
Op dit moment liggen alle kittens in een cirkel om me heen te slapen. Moe na het buiten spelen en foto’s maken :) Het was alweer lekker zonnig buiten gelukkig. Als het buiten regent en ze mogen niet buiten spelen, dan moet je ze eens horen!
Nog maar 1,5-2 weken voordat ze naar hun nieuwe baasjes mogen (vanaf 10 augustus, als ze al hun entingen natuurlijk gehad hebben) Zo meteen ga ik eens op zoek naar de speeltjes die ik DSC03873een tijdje geleden voor ze besteld heb. Dan kunnen ze daar lekker mee spelen de komende weken, en als ze dan straks naar hun nieuwe huisje gaan hebben ze iets mee wat ze goed kennen.
Alleen Dagon is nu nog op zoek naar een nieuw baasje, en hoewel er al wel veel interesse is geweest in dit mooie katertje, hebben we nog geen definitief nieuw baasje uitgekozen!

17. Twaalf weken oud
Het lijkt wel alsof het altijd mooi weer is als ik dinsdag vrij ben en buiten met de kittens ga zitten. Ze kunnen zo enorm genieten van de zon! Gister op de praktijk werd er een zielig babyduifje gebracht die nu met wat eten en water in een afgescheiden hoekje van de tuin zit. Nou, je had ze moeten zien kijken! Eerst een beetje geschrokken, maar daarna vastberaden dat het in dit geval om een lekker hapje ging. Weliswaar een lekker hapje dat bijna 2x zo groot is als je zelf bent, maar dat geeft niets. Moet eetbaar zijn, veel lekkerder dan die saaie brokjes die we krijgen. Dappere kleine tijgertjes. (nb: de duif is veilig hoor!)

De kittens hebben nu hun speeltjes gekregen die leuk met ze mee naar hun nieuwe huisje gaan, voor sommige kittens dit weekend al. Goh, wat zullen we ze missen.
Mama Zazou is de laatste dagen vooral gefrustreerd dat de bijna eindeloze hoeveelheid muizen uit ons stukje tuin nu echt op is. Maar wat moet je je kittens dan voeren? Op dit moment is de keuze gevallen op valeriaankussentjes in muizenvorm, die ze vol overgave luid mauwend aan de kittens komt brengen. Die dan hard aan komen rennen, om vervolgens zeer teleurgesteld te kijken haha.

DSC04087

Met z’n 4-en drinken, terwijl Aino binnen een restje voer aan het opeten is (de vreetzak!)

18. Morgen is de grote dag!
Morgen is voor drie kittens de grote dag! De kittens hebben al hun inentingen nu gehad. En ze zijn ook echt helemaal ‘af’.’ Kleine miniatuurkatjes, maar met alles erop en eraan.

Morgen gaan Ollie & Tijne Pattapoef (Aino & Tiamat) samen naar hun nieuwe baasje & Milou (Ishtar) gaat kennismaken met haar nieuwe vriendje Zoë!
En nog meer groot nieuws: ook Dagon heeft nu een huisje gevonden, hij gaat bij de familie Wijnen wonen! En een nieuwe naam, waarschijnlijk Farouk of toch Doerak :)
Dat zal nog moeilijk worden om straks afscheid te nemen zeg, pffff.

IMG_20140626_235704 (1)

Een paar weken geleden pasten we nog met z’n allen in dit kleine mandje!

19. Dertien en een halve week oud
Nu hebben we alweer bijna een week nog maar twee kittens in huis. Bato en Dagon/Doerak missen hun broertjes en zusje wel, en ook mama vindt het maar Ollie en Tijnraar. Veel minder kittens die komen aanrennen als je ze roept! (ze kan dus toch tellen denk ik, haha)

Zowel van Milou als van Ollie & Tijn heb ik gelukkig al veel berichtjes ontvangen dat ze het heel erg goed doen in hun nieuwe huisje.
2014-08-16 18.30.19Hier een foto van Ollie en Tijn in hun nieuwe huisje de dag nadat ze aangekomen waren:

 

En hier Dagon en Bato die net samen lekker lagen te slapen:

 

 

20. Veertien weken oud
DSC04146Vorige week was het steeds maar slecht weer dus heb ik geen foto’s gemaakt van Bato en Dagon/Doerak. Deze week helaas niet veel beter, en binnen worden de foto’s er niet veel beter op. Ik heb wel twee foto’s toegevoegd aan de albums van Dagon en Bato. Misschien dat het volgende week beter weer wordt?

Ondertussen is Zazou weer in goede conditie en rent ze het huis rond. Goed moment om Toeter even te laten zien wie de baas is haha.

21. Vijftien weken oud
Nog maar een paar daagjes en dan gaat Bato naar zijn nieuwe baasje. Morgenavond komen de baasjes van Doerak gezellig op bezoek.
Daarom heb ik net de kittens en de grote katten maar weer eens ontwormd. Dat moet toch elke maand tot ze zes maanden zijn. De kittens vinden ontwormen gelukkig helemaal niet erg. Toeter en Zazou denken daar wel anders over haha.
Ondertussen wordt er hier weer volop gespeeld. Ook Zazou doet weer 100% mee, dat is erg leuk om te zien. Lekker gek doen ‘s avonds en apporteren met matatabi stokjes, altijd leuk.
Op dit moment zitten Doerak & Bato achter m’n rug op de stoel met elkaar te spelen :) Ze willen toch overal wel heel graag bij zijn. (en het ontwormen is alweer vergeten en vergeven)

DSC04420

Zazou in de tuin

DSC04364

Bato in de tuin

22. Zestien weken oud
Afgelopen zondag is ook Bato naar zijn nieuwe baasje gegaan. Alleen Dagon/Doerak wacht nog tot zijn nieuwe baasjes terug zijn van vakantie en dan mag ook hij het nest verlaten. Goh, het zal wel heel rustig zijn! Op dit moment is hij Toeter uit z’n slaapplek op de krabpaal aan het pesten, maar ik denk dat zelfs Toeter hem wel een beetje gaat missen hoor. Zazou heeft straks in ieder geval speelkameraadje Toeter over, kunnen ze samen de tuin weer onveilig gaan maken.
20140901_134833

Bato op het balkon bij zijn nieuwe baasje

Gelukkig krijg ik vaak foto’s en berichtjes van de andere kittens dat het zo enorm goed gaat in hun nieuwe huisje, dat is echt heel erg fijn. Ondertussen heb ik net weer eens alle spullen verzameld om dit weekend naar een grote show op de grens van Frankrijk te gaan (TICA show, Colfontaine). Ik ben benieuwd hoe het gaat. Misschien wat snel voor Zazou, maar ze is al heel goed in conditie dus we gaan hopelijk een goed show-najaar tegemoet!

DSC04439

Dagon/Doerak

 23. Ook Doerak naar zijn nieuwe huisje toe
Ook de allerlaatste kitten is naar zijn nieuwe huisje toe. Wat achterblijft zijn de herinneringen en de vele foto’s. En geregeld een mailtje van een blije katteneigenaar over de streken van het nieuwe kitten. Volgend najaar is de planning weer een nestje te hebben. Tot die tijd gaan we veel showen met Zazou, zodat ze straks op de nieuwe stambomen een kampioenstitel kan dragen!

 

 

 

24. Hoe het nu met de kittens gaat
Toevallig kreeg ik vandaag meerdere mailtjes van de nieuwe baasjes van het nestje kittens.
Heel erg bedankt allemaal, het is zo fijn om te zien hoe het met de kleine monstertjes gaat.
Hieronder van elke kitten een foto:

De foto van Milou is van wat langer geleden (16 sept.) dus die lijkt in verhouding heel klein. Hier zit ze samen met haar smoke Mau vriendje Zoë:
IMG-20140916-WA0002

Tijn en Ollie zijn natuurlijk samen naar hun nieuwe huisje. Tijn (ligt languit) doet zijn best om heel groot te worden en lust geloof ik net als Zazou alles. Zazou noem ik meestal de Egyptische kliko haha. Olly en Tij 051

Ook kleine Bato wordt groot en heeft het heel erg naar zijn zin met vriendinnetje Bijou, die eerst wel even goed aan dat rare nieuwe beest moest wennen. (foto van iets langer geleden)

20141011_123839

En last but not least: Doerak heeft het ook enorm naar zijn zin bij zijn nieuwe baasjes en mag hier lekker aan een tuigje buiten van de zon genieten:

IMG_0154

 

 

 

 

Iridium BatoIridium Boom

 

 

 

Iridium Ook2iridium Ook
Iridium Soep2Iridium Soep

 

 

 

iridium uiIridium Ui2

 

 

 

 

Iridium ZatoeterIridium Zatoeter2