Cattery Iridium

Welkom op de website van mijn Egyptische Mau cattery!

Alle meest recente informatie kun je vinden onder dit bericht of op de nieuws pagina. Hier staat altijd informatie over de laatste kattenshows die we bezocht hebben, kittenfoto’s of gewoon zo maar een paar leuke foto’s. 

Informatie over mijzelf kunnen je vinden onder ‘even voorstellen,’ informatie over mijn katten (Flux, Fable & Zazou en natuurlijk ook Toeter) onder ‘mijn katten,’ en als je graag wilt weten wat de planning is voor een volgend nestje kun je op de ‘kittens’ bladzijde kijken. 

Cattery Iridium is gevestigd in Noord-Brabant, vlakbij Veghel. De naam ‘Iridium’ is afgeleid van een zilverwit metaal, heel toepasselijk want mijn katten zijn zilverkleurig en de kittens die hier geboren worden zullen dus ook meestal zilver zijn.
Omdat ik de Egyptische Mau echt het allermooiste kattenras vindt dat er bestaat, heb ik besloten te gaan fokken met deze kattensoort. De Egyptische Mau is een evenwichtig, actief ras dat graag speelt en enorm gebonden raakt aan zijn eigenaren. De Mau wordt in Nederland weinig gehouden, terwijl het juist om een zeer gezond, erg mooi en erg aanhankelijk ras gaat. 

Zazou, Fable en Flux gaan regelmatig naar kattenshows, zowel traditionele shows als de intensievere TICA kattenshows. Gelukkig vinden ze de shows zelf echt heel erg leuk, hoewel dit soms lastig te geloven is dat een kat shows leuk kan vinden. Je mag altijd een berichtje sturen wanneer de volgende show gepland is en eens komen kijken of ik wel de waarheid vertel!
Zazou is op dit moment traditioneel Groot Internationaal Europees Kampioen & TICA Double Grand Champion. Iridium Soul Flux, uit het laatste nestje van Zazou, is op dit moment TICA Quadruple Grand Champion en traditoneel Europees Groot Internationaal kampioen. Ptiprince iridium Fable is TICA Grand Champion en traditioneel Groot Internationaal kampioen. 

Drapaki.pl - Kratzbäume

 

Nieuws

 • Kittens verwacht! 11 augustus 2020
  Goed nieuws! Flux is inmiddels ongeveer 27 dagen drachtig.


  Op de foto zie je de 16-dagen echo waarop je een klein zwart bolletje ziet zitten van maar 0.7 cm groot. Ondertussen zijn de kittens al een stuk verder gegroeid en voel je ook echt bolletjes zitten in de buik van Flux.

   
  Zoals jullie misschien op de website gelezen hebben, heeft Flux begin dit jaar een baarmoederontsteking gehad, waardoor deze dracht én wat later is dan gepland, en natuurlijk ook een stuk spannender. Als alles goed gaat, verwacht ik rond 18 september kittens. (dus mogen ze zo vlak voor de kerst verhuizen!)
  Met Flux gaat het super goed, gelukkig is ze nog niet hoogdrachtig want dat zou geen pretje zijn in deze hitte. Ze ligt vaak in de ochtend tussen de zonnebloemen achterin de tuin te slapen lekker in de schaduw en in de avond gaat ze op pad om vliegjes en mugjes te vangen en op te eten. Natuurlijk samen met Fable, haar mama Zazou en Toeter. 
  Ik verwacht zilveren kittens (75% kans) en eventueel kunnen er ook smoke kittens geboren worden (25% kans). De vader van de kittens is GC Emauge Neverending Story, roepnaam Apollo: 
  Ik ben heel blij dat we van cattery Azova, cattery Emau en cattery Emauge toestemming hebben gekregen deze mooie en vooral heel erg lieve kater te gebruiken. 
  De wachtlijst voor dit nestje zit volledig vol.  
  Lees verder →
 • Bijzonder bezoek 16 juli 2020

  Kijk wat een mooie heer! Dit is Emauge Neverending Story, roepnaam Apollo. Sinds dinsdag hebben we deze prachtige kater op bezoek voor Flux. Fijn in haar eigen omgeving. Na de baarmoederontsteking van een aantal weken geleden, hoop ik dat ik in de komende weken goed nieuws ga hebben! 
  Heel veel dank aan cattery Azova dat we Apollo een paar daagjes hier mochten laten logeren!

  Lees verder →
 • Lentefoto’s 21 juni 2020

  Voorjaar. Het is de laatste dagen echt schitterend weer. De katten genieten van het eindeloos buiten spelen, vooral in de avond uren want overdag vinden ze het te warm.
  Overdag liggen ze dan ook meestal naast Alphons op hun krabtonnetje. De Mau’s willen het tonnetje met plezier delen (vooral Flux ligt enorm graag bij mama Zazou) maar Toeter wil liever het tonnetje voor zichzelf. Van deze foto moet je toch spontaan gapen: 
  Op een minder warme dag heeft Fable besloten dat het hooi in het kippenhok dé beste slaapplaats is:
  Toeter ziet deze paal met wat dakleer als een warm alternatief:
  Bij de vijver wordt druk gejaagd op de libelles én de visjes. Gisteren kwam er een prachtige groene libelle overvliegen. Helaas was het met een grote sprong afgelopen voor de libelle. De vleugeltjes smaakten blijkbaar niet lekker genoeg, dus we hebben hem maar aan de kippen gevoerd. 
  De libelle in dit filmpje heeft het gelukkig wel overleefd. (let vooral op het geluid):

   

  Lees verder →
 • Moeilijke periode 12 juni 2020

  De afgelopen weken waren heel moeilijk. Flux is krols geweest en mocht gaan logeren bij een prachtiger kater om nog prachtigere kittens te gaan maken. Hopelijk met het fijne karakter van zowel moeder als vader, en met een goede gezondheid want tussen Flux en de kater is bijna geen verwantschap.
  En hoewel de dracht natuurlijk nog niet bevestigd was, hebben we wel gelijk de uitgerekende datum in de agenda´s gezet en stiekem ga je dan al heel erg uitkijken (en vakantie aanvragen) naar de grote dag.
  Helaas mocht het niet zo zijn en kwamen we er anderhalve week na de dekking achter dat Flux een baarmoederontsteking (´pyometra´) heeft gekregen.

  Bij een pyometra komt er een bacterie de baarmoeder binnen en deze zorgt voor pusvorming in de hoornen van de baarmoeder. Dit gebeurt het vaakst vlak na de krolsheid en is vaak een kwestie van gewoon een stukje pech. Soms kan hormoongebruik (´de pil´) nog als oorzaak gevonden worden, maar die heeft Flux niet gehad. De pil is niet goed voor de gezondheid van een poes en als het niet hóeft probeer ik pilgebruik te vermijden, o.a. door het toepassen van langwerkende (en heel veilige) chemische castratie.

  Gelukkig was ik er natuurlijk heel snel achter wat er aan de hand is en zijn we direct gestart met behandelen. Pyometra bij de kat (in tegenstelling tot bij de hond) is heel goed behandelbaar en toen ik na drie dagen een controle echo van de baarmoeder maakte, was de baarmoeder al volledig weer normaal. Ook de zevendaagse controle was 100% goed. Flux zelf is een dagje wat minder lekker geweest, maar omdat het om een open pyometra (de pus komt dan via de vagina naar buiten) ging, heeft ze er zelf heel weinig last van gehad. Nu is ze weer 200% fit en heeft nergens meer last van. De dracht is helaas door de infectie en de medicatie wel afgebroken.

  Gek genoeg moeten poezen de volgende krolsheid ná een baarmoeder ontsteking weer gelijk gedekt worden. Dit wordt natuurlijk weer een spannende periode. Hopelijk gaat alles goed, en is er in de komende weken goed nieuws dat we toch nog kittens mogen verwelkomen.

  Dit is wat Flux er van denkt:

  Lees verder →
 • Vieze beestjes 10 mei 2020

  Al avonden zijn alle katten de hele avond in de tuin. Eerst heb ik geen idee wat ze aan het uitspoken zijn. Maar overdag zijn het schone slapers na zo’n lange avond.
  Tot ze besluiten even te laten weten wat ze aan het doen waren door een heleboel kriebelige pootjes en schildjes en weet ik wat meer over de bank uit te braken. Aha, het is weer mei en dus meikever tijd en aangezien ze beperkt te eten krijgen hier, hebben ze besloten hun dieet aan te vullen met van die vieze grote kevers. Meestal nemen ze ze trots mee naar binnen…. Ik heb ze maar vriendelijk verzocht om de stukjes buiten uit te kotsen volgende keer.
  Vandaag overdag was alleen Flux wakker. En blijkbaar waren de meikevers niet lekker want ze heeft haar oog 👀 op de 🐠 laten vallen en ook een hele grote gele libelle kan maar net ontsnappen.

  Verder wilde ik jullie natuurlijk deze foto van Fable niet onthouden:

  Om af te sluiten met dit slow motion filmpje van Zazou & de kroepoek:

  Helaas nog stééds geen kittens van Flux. Ze laat ons wel wachten!

  Lees verder →
 • Fijne Pasen! 13 april 2020