Cattery Iridium

Welkom op de website van mijn Egyptische Mau cattery!

Alle meest recente informatie kun je vinden onder dit bericht of op de nieuws pagina. Hier staat altijd informatie over de laatste kattenshows die we bezocht hebben, kittenfoto’s of gewoon zo maar een paar leuke foto’s. 

Informatie over mijzelf kunnen je vinden onder ‘even voorstellen,’ informatie over mijn katten (Flux, Fable & Zazou en natuurlijk ook Toeter) onder ‘mijn katten,’ en als je graag wilt weten wat de planning is voor een volgend nestje kun je op de ‘kittens’ bladzijde kijken. 

Cattery Iridium is gevestigd in Noord-Brabant, vlakbij Veghel. De naam ‘Iridium’ is afgeleid van een zilverwit metaal, heel toepasselijk want mijn katten zijn zilverkleurig en de kittens die hier geboren worden zullen dus ook meestal zilver zijn.
Omdat ik de Egyptische Mau echt het allermooiste kattenras vindt dat er bestaat, heb ik besloten te gaan fokken met deze kattensoort. De Egyptische Mau is een evenwichtig, actief ras dat graag speelt en enorm gebonden raakt aan zijn eigenaren. De Mau wordt in Nederland weinig gehouden, terwijl het juist om een zeer gezond, erg mooi en erg aanhankelijk ras gaat. 

Zazou, Fable en Flux gaan regelmatig naar kattenshows, zowel traditionele shows als de intensievere TICA kattenshows. Gelukkig vinden ze de shows zelf echt heel erg leuk, hoewel dit soms lastig te geloven is dat een kat shows leuk kan vinden. Je mag altijd een berichtje sturen wanneer de volgende show gepland is en eens komen kijken of ik wel de waarheid vertel!
Zazou is op dit moment traditioneel Groot Internationaal Europees Kampioen & TICA Double Grand Champion. Iridium Soul Flux, uit het laatste nestje van Zazou, is op dit moment TICA Quadruple Grand Champion en traditoneel Europees Groot Internationaal kampioen. Ptiprince iridium Fable is TICA Grand Champion en traditioneel Groot Internationaal kampioen. 

Drapaki.pl - Kratzbäume

 

Nieuws

 • Moeilijke periode 12 juni 2020

  De afgelopen weken waren heel moeilijk. Flux is krols geweest en mocht gaan logeren bij een prachtiger kater om nog prachtigere kittens te gaan maken. Hopelijk met het fijne karakter van zowel moeder als vader, en met een goede gezondheid want tussen Flux en de kater is bijna geen verwantschap.
  En hoewel de dracht natuurlijk nog niet bevestigd was, hebben we wel gelijk de uitgerekende datum in de agenda´s gezet en stiekem ga je dan al heel erg uitkijken (en vakantie aanvragen) naar de grote dag.
  Helaas mocht het niet zo zijn en kwamen we er anderhalve week na de dekking achter dat Flux een baarmoederontsteking (´pyometra´) heeft gekregen.

  Bij een pyometra komt er een bacterie de baarmoeder binnen en deze zorgt voor pusvorming in de hoornen van de baarmoeder. Dit gebeurt het vaakst vlak na de krolsheid en is vaak een kwestie van gewoon een stukje pech. Soms kan hormoongebruik (´de pil´) nog als oorzaak gevonden worden, maar die heeft Flux niet gehad. De pil is niet goed voor de gezondheid van een poes en als het niet hóeft probeer ik pilgebruik te vermijden, o.a. door het toepassen van langwerkende (en heel veilige) chemische castratie.

  Gelukkig was ik er natuurlijk heel snel achter wat er aan de hand is en zijn we direct gestart met behandelen. Pyometra bij de kat (in tegenstelling tot bij de hond) is heel goed behandelbaar en toen ik na drie dagen een controle echo van de baarmoeder maakte, was de baarmoeder al volledig weer normaal. Ook de zevendaagse controle was 100% goed. Flux zelf is een dagje wat minder lekker geweest, maar omdat het om een open pyometra (de pus komt dan via de vagina naar buiten) ging, heeft ze er zelf heel weinig last van gehad. Nu is ze weer 200% fit en heeft nergens meer last van. De dracht is helaas door de infectie en de medicatie wel afgebroken.

  Gek genoeg moeten poezen de volgende krolsheid ná een baarmoeder ontsteking weer gelijk gedekt worden. Dit wordt natuurlijk weer een spannende periode. Hopelijk gaat alles goed, en is er in de komende weken goed nieuws dat we toch nog kittens mogen verwelkomen.

  Dit is wat Flux er van denkt:

  Lees verder →
 • Vieze beestjes 10 mei 2020

  Al avonden zijn alle katten de hele avond in de tuin. Eerst heb ik geen idee wat ze aan het uitspoken zijn. Maar overdag zijn het schone slapers na zo’n lange avond.
  Tot ze besluiten even te laten weten wat ze aan het doen waren door een heleboel kriebelige pootjes en schildjes en weet ik wat meer over de bank uit te braken. Aha, het is weer mei en dus meikever tijd en aangezien ze beperkt te eten krijgen hier, hebben ze besloten hun dieet aan te vullen met van die vieze grote kevers. Meestal nemen ze ze trots mee naar binnen…. Ik heb ze maar vriendelijk verzocht om de stukjes buiten uit te kotsen volgende keer.
  Vandaag overdag was alleen Flux wakker. En blijkbaar waren de meikevers niet lekker want ze heeft haar oog 👀 op de 🐠 laten vallen en ook een hele grote gele libelle kan maar net ontsnappen.

  Verder wilde ik jullie natuurlijk deze foto van Fable niet onthouden:

  Om af te sluiten met dit slow motion filmpje van Zazou & de kroepoek:

  Helaas nog stééds geen kittens van Flux. Ze laat ons wel wachten!

  Lees verder →
 • Fijne Pasen! 13 april 2020
 • Wandel wandel wandel BOOM 27 maart 2020

  Zonnig weer. Wel een beetje winderig. Als ik lekker vroeg thuis kom uit het werk, zijn de katten aan het kijken of ze de 100km/uur die ik op de snelweg mag, ook in de tuin kunnen halen. Met z’n allen achter elkaar aan natuurlijk, want tikkertje is het leukste spelletje. Even later bedenken ze dat ze dit spelletje ook wel in de huiskamer kunnen spelen waar Alphons nog druk aan het werk is. Gelukkig is die om vijf uur ook éindelijk klaar met werken en mogen ze mee wandelen bij het kanaal. Ongeveer 1 minuut rijden in de auto, maar ze zingen toch een prachtig liedje voor ons.
  Eenmaal aangekomen zetten ze er flink de vaart in.

  Tot Alphons ze deze prachtige boom liet zien en we ze natuurlijk tot drie keer toe uit de knoop konden halen want je kan niet alleen ín deze boom maar zelfs door de stam heen en dan met z’n drieën een geweldige knoop maken. Toeter besloot ergens ver weg in het kreupelhout verstrikt te raken en moest gered worden.

  Terug naar de auto gaan we weer over de grote brug. Je kijkt zo tussen de stenen platen door naar het water maar de katten zijn zich hier van geen kwaad bewust en gaan lekker even rollen over het beton.
  En dan komen we bij de auto. Fable springt vrolijk op de achterbank. Toeter moet natuurlijk getild worden want die háát de auto. En Flux …. Flux ziet de auto en begint direct een diepe kuil te graven. Auto betekend namelijk maar één ding: als je daar in zit, moet je binnen maximaal vijf minuten 💩💩💩
  Fijn dat je dat niet in de auto doet Flux 🥳
  En dan weer terug naar huis om avondeten te gaan maken. Heerlijk rustig zonder meekokende katten, maar tegen de tijd het eten klaar is, komen ze kijken of ze nog wat mogen proeven natuurlijk. 😄

  Ze zijn overigens ook aan het oefenen met social distance en quarantaine, maar snappen het begrip ´afstand houden´ nog niet helemaal:

  En voor de geïnteresseerden: Nee, Flux is nog niet krols geweest. Nog geen kittens om afleiding te geven in deze gekke tijd.

  Lees verder →
 • NLKV Mau special 1 maart 2 maart 2020

  1 maart. Tijd voor de NLKV kattenshow in Sliedrecht. De ochtend begint zoals altijd: Fable heeft me al de hele nacht niet gezien (meestal omdat zijn ogen dicht zaten liggend op het bed) en heel erg gemist. Hij gaat net zo lang op de rand van het bad staan mauwen tot hij opgetild wordt en geknuffeld wordt. Geef je hier geen gehoor aan dan a) springt hij in de wasbak terwijl je je tanden aan het poetsen bent zodat je nergens meer tandenpoets kan uitspugen en komt je hoofd knuffelen of b) hij springt gewoon in je armen en dan maar hopen dat je wakker genoeg bent om hem te vangen.
  Vandaag knuffels genoeg maar geen ontbijt, aangezien hij vorige show bedacht had dat over Flux uit te spugen in de reisbench.
  Eenmaal aangekomen op de show zijn ze nog wat verder uitgeslapen, ze hebben immers heerlijk liggen maffen in hun reishangmat en er wordt unaniem besloten dat ze vanuit de reisbench SAMEN in hetzelfde mandje moeten. Lekker knus….en een mandje van 9+kg meeslepen. Na de veterinaire keuring stop ik ze even in twee aparte mandjes omdat de keuring echt direct naast een openstaande schuifdeur is. Waarop Flux onderweg naar de showhal de rits van de sturdibag weet open te wurmen….dus maar weer samen in één mandje tot hun sturdikooi uit de auto gehaald is en opgezet is en ze weer sámen in de sturdi mogen.

  Vandaag is de Bengalen & Egyptische Mau special en moet een leerling keurmeester examen doen voor de Bengalen en de Mau’s. Helaas zijn er maar drie Mau’s, maar ze worden alle drie wel twee keer gekeurd, voor het examen en nog bij de echte keurmeester.

  De resultaten:
  Ptiprince Iridium Fable: CACE punt gehaald, Fable is nu Europees Kampioen!

  Iridium Soul Flux:
  Flux had een super drukke dag. Eerst het examen. Toen de keurmeester en daar het laatste punt voor Groot Europees Kampioenschap gehaald.
  Toen naar het podium voor de Best in Variety.
  Vervolgens door voor de nominatie voor Best in Show.
  Daarna op het podium omdat ze Best in Show geworden was, én de grote verrassing: ze is ook Best of Best geworden en ze heeft dus de Bengalen/Mau special gewonnen!Super trots mag ze nu DRIE bekers mee naar huis nemen. (en ze wilden, zoals je ziet, alle drie met de bekers op de foto natuurlijk)
  Ook tijdens het naar huis gaan is het weer lastig Flux in haar mandje te houden, deze keer omdat het precieze moment dat ik Flux in het mandje stop iemand besluit alle lampen uit te doen en het echt stikdonker wordt. Gelukkig wil Flux graag bij mij en Fable blijven en gaat ze netjes in haar mandje zitten en kunnen we weer onderweg naar huis.

  Hopelijk wordt Groot Europees Kampioen Flux zeer binnenkort krols en mogen we weer kittens verwelkomen! Maar ze laat me wel wachten dit jaar!

  Lees verder →
 • Sneeuwluipaarden 20 februari 2020

  Afgelopen twee weken hebben we, geheel in katten-thema, een bezoekje gebracht aan het Indische Himalaya gebergte in de hoop één van de zeldzaamste katten ter wereld te mogen zien: het sneeuwluipaard. 
  Eigenlijk een Egyptische Mau, maar dan in het veel groter. Het was héél koud, héél hoog en héél erg afzien, maar we hebben ze gezien, hoewel van een flinke afstand:
  Daarnaast hebben we zelfs de zeldzame Lynx gezien. De katten hadden ondertussen hun favoriete huisoppas weer die hier gezellig veel in huis is geweest. Bij wie moeten ze anders proberen snoepjes te stelen? Ze hebben natuurlijk altijd elkaar, maar ja ze kunnen zelf helaas geen blikjes open maken. 
  Ondertussen wachten we rustig af tot Flux dit voorjaar weer krols wordt en we hopelijk weer een nestje prachtige stipjes-kittens mogen verwelkomen. Zodra er nieuws is, laat ik dat natuurlijk weten!

   

  Lees verder →