Cattery Iridium

Welkom op de website van mijn Egyptische Mau cattery!

Alle meest recente informatie kun je vinden onder dit bericht of op de nieuws pagina. Hier staat altijd informatie over de laatste kattenshows die we bezocht hebben, kittenfoto’s of gewoon zo maar een paar leuke foto’s. 

Informatie over mijzelf kunnen je vinden onder ‘even voorstellen,’ informatie over mijn katten (Flux, Fable & Zazou en natuurlijk ook Toeter) onder ‘mijn katten,’ en als je graag wilt weten wat de planning is voor een volgend nestje kun je op de ‘kittens’ bladzijde kijken. 

Cattery Iridium is gevestigd in Noord-Brabant, vlakbij Veghel. De naam ‘Iridium’ is afgeleid van een zilverwit metaal, heel toepasselijk want mijn katten zijn zilverkleurig en ik de kittens die hier geboren worden zullen dus ook meestal zilver zijn.
Omdat ik de Egyptische Mau echt het allermooiste kattenras vindt dat er bestaat, heb ik besloten te gaan fokken met deze kattensoort. De Egyptische Mau is een evenwichtig, actief ras dat graag speelt en enorm gebonden raakt aan zijn eigenaren. De Mau wordt in Nederland weinig gehouden, terwijl het juist om een zeer gezond, erg mooi en erg aanhankelijk ras gaat. 

Zazou, Fable en Flux gaan regelmatig naar kattenshows, zowel traditionele shows als de intensievere TICA kattenshows. Gelukkig vinden ze de shows zelf echt heel erg leuk, hoewel dit soms lastig te geloven is dat een kat shows leuk kan vinden. Je mag altijd een berichtje sturen wanneer de volgende show gepland is en eens komen kijken of ik wel de waarheid vertel!
Zazou is op dit moment traditioneel Groot Internationaal Europees Kampioen & TICA Double Grand Champion. Iridium Soul Flux, uit het laatste nestje van Zazou, is op dit moment TICA Quadruple Grand Champion en traditoneel Europees Groot Internationaal kampioen. Ptiprince iridium Fable is TICA Grand Champion en traditioneel Groot Internationaal kampioen. 

Drapaki.pl - Kratzbäume

 

Nieuws

 • Eindelijk kittens! 13 april 2016

  Wat kunnen 65 dagen (normaal 64) toch lang duren! Eigenlijk was Zazou zondag of maandag al uitgerekend, maar ik denk dat ze de laatste hand nog wilde leggen aan de kleine zwarte stipjes of mini-nageltjes want pas dinsdagavond rond zeven uur ‘s avonds begonnen de eerste tekenen van de bevalling eindelijk.
  Zazou kwam me net als vorige keer luid mauwend halen, heel fijn dat ze zo duidelijk laat weten wanneer het tijd is. Het was natuurlijk wel net drie tellen voordat ik mijn eerste hap avondeten kon nemen. Maarja, de kat gaat voor dus Alphons heeft eerst gegeten en daarna met een kommetje yoghurt op schoot op Zazou gepast zodat ik even snel kon eten.
  Daarna hebben we alle mogelijke nestplekken gehad, tot we uiteindelijk eindigden helemaal achterin de inloop-kledingkast, super onhandig maar verplaatsen is dan echt geen optie.
  Vanaf tien uur begonnen de eerste echte weeën. Het eerste kitten was echter een heel groot katertje in stuitligging (dit is zo in ongeveer 50% va

  Nét geboren en nog helemaal nat

  Nét geboren en nog helemaal nat

  n de geboortes, maar als de eerste kitten gelijk in stuitligging komt kan het wel lastig zijn) dus pas om half twaalf werd dit kitten geboren. Hoewel hij best lang onderweg is geweest begon hij gelijk zo hard te schreeuwen dat onze andere kat zelfs een kijkje kwam nemen wat daar nou zo’n herrie zat te maken.
  Na het kitten goed gewassen te DSC09229hebben en de navelstreng te hebben doorgekauwd heeft Zazou even een uurtje pauze genomen, om daarna om half één een poesje en om kwart vooréén nog een katertje op de wereld te brengen.

  Net als vorige keer had ik van te voren een röntgenfoto gemaakt zodat ik kon tellen hoeveel kittens er zouden moeten komen, maar de foto was aan de vroege kant (ze is uiteindelijk ook echt een paar dagen later bevallen dan gedacht) en dus dachten we nog een vierde kitten te zien. Netjes zitten wachten tussen één en vijf uur ’s nachts waar die dan bleef, maar je raadt het al: het waren er dus drie! (Zazou zal me stiekem wel uitgelachen hebben, maar die vond het natuurlijk wel prima dat ik zo gezellig bij haar bleef zitten, sterker nog: eigenlijk had ik niet eens toestemming om even naar de wc te gaan)
  DSC09234
  Om vijf uur dan toch maar in bed gekropen, maar toen voelde ik na 15 minuten toen ik nét sliep onder de deken een pootje me aantikken. Waarop Zazou dus tegen me aan heeft geslapen de komende twee uur, en de kittens het lekker zelf mochten uitzoeken op hun warmtematje.
  Verder zorgt ze prima voor de babies hoor, ze zijn al 10 gram aangekomen in nog geen 12 uur, maar zo’n bevalling is ook een hele klus en dan mag je best even daarna op bed slapen.

  Welja, stop hem gezellig in bed bij de krokodil

  Welja, stop hem gezellig in bed bij de krokodil

  Terwijl ik dit aan het typen ben hoor ik boven de kittens piepen en de ip-camera stond nog niet helemaal goed, dus ik naar boven en ik zie nog maar twee kittens! Hele huis afgezocht, wat blijkt: ze had er eentje meegenomen en in bed gestopt en was zelf in de buurt sneaky onder de dekens gaan liggen….hopen dat ze ze toch iets langer op één plek kan houden!
  De kittens (één poesje en twee katertjes dus) zijn écht prachtig, allemaal silver spotted black tabby net als mama en ik hoop dat ze de komende tijd het goed doen en goed gaan groeien!
  Filmpje Zazou en de kittens

  Lees verder →
 • Kitten-nieuws 26 maart 2016
  Om een goed idee te hebben hoeveel kittens ik tijdens de bevalling kan verwachten, hebben we vandaag een röntgenfoto gemaakt. Als er dan iets niet goed gaat tijdens de bevalling, weten we hoeveel kittens er nog ongeveer aanwezig zijn, en of het bijvoorbeeld verstandig is een weeën-opwekker te geven of zelfs een keizersnede te doen. Ik verwacht dat dat allemaal niet nodig is natuurlijk, maar een goede voorbereiding is het halve werk!
  Hieronder de röntgenfoto van de buik van Zazou. Links is de hoofd-kant, rechts de staart en bovenaan de wervelkolom. Vooraan zie je eerst de ribben en daarna een goed gevulde maag en een streng met ontlasting met wat gas. Door het gas in de darmpjes wordt het moeilijker de kittens te tellen, maar als je naar de schedeltjes kijkt zie je in ieder geval vier hoofdjes zitten als je goed kijkt!
  kittens rontgen
  Zazou is echt enorm rond, arme kat, ze kan al bijna niet meer de krabpaal in klimmen. Ze is van 3.6 kg naar 4.4 kg gestegen, dat is al 800 gram meer en ze moet nog 2 weken! Maar zoals je op de foto ziet kunnen we nog steeds af en toe lekker buiten wandelen (naast dat ze natuurlijk in de afgezette tuin kan spelen)
  2016-03-20 11.44.12Nog (maar) 16 nachtjes en dan worden de kittens verwacht!
  Lees verder →
 • Kittens in april! 27 februari 2016
  Ondertussen zijn we weer ongeveer 3 weken verder. En goed nieuws, want Zazou is inderdaad drachtig! Vorige week hadden we al stiekem even gekeken met de echo. Toen was ze echter pas 14 dagen drachtig en dan is er nog weinig van te zeggen en kan er nog van alles misgaan. Op de eerste foto zie je de echobeelden van vorige week.
  Deze week hebben we nogmaals gekeken, en op dit moment zijn er in ieder geval drie kittens (of eigenlijk blobjes haha) te zien! Verder tellen is niet mogelijk met de echo, en zeker niet zonder te scheren, iets dat we niet doen omdat me dat veel te koud lijkt, zo’n kale buik in de winter.
  Het blijft natuurlijk altijd spannend, maar als alles goed gaat mogen we rond 11 april kittens verwachten!
  2016-02-20 11.18.01

  Foto 1 op 14 dagen dracht: De rechter zwarte holte is een 14 dagen oude kitten, de andere zwarte holte is Zazou’s urineblaas

  2016-02-26 21.18.24

  Foto 2: 20 dagen dracht: veel duidelijker, je ziet nu in het zwarte bolletje ook echt een foetus zitten met vliezen. 

  Lees verder →
 • Kittens in april? 8 februari 2016

  Na lang wachten mogen we nu misschien in april wel kittens verwachten!

  Het verhaal daaraan vooraf:
  De kater die we voor Zazou hadden uitgezocht, woont op zo’n 12 uur onafgebroken rijden hier vandaan, tussen Toulouse en de Middellandse Zee in. Wat een enorm eind zeg. En zeker met een krolse poes, mochten ze te veel stress hebben van de autorit dan kan de krolsheid zomaar verdwijnen, en rij je voor niets naar Zuid-Frankrijk!

  Afgelopen dinsdag was het dan zover: Zazou was goed krols, en door snel vrij te
  regelen van het werk kon mijn partner mee om te rijden. Dus alle spullen bij

  2016-02-07 16.28.08

  Lekker samen op schoot slapen tijdens de lange autoreis

  elkaar gepakt, auto helemaal katvriendelijk voorzien van autogordels voor de katten en een kattenbak op de achterbank, voer, water, iets om aan te krabbelen, dekentjes, …eigenlijk een hele auto vol kattenspullen en één miezerig koffertje met onze tandenborstels. Ook onze andere kat mocht mee op vakantie, hij mist Zazou anders heel erg en moest anders helemaal alleen thuisblijven.
  Gelukkig is de lange reis heel goed verlopen, we hebben de reis ’s nachts gemaakt zodat de katten lekker door konden slapen en wij lekker door konden rijden.

  Eenmaal aangekomen was Zazou gelukkig nog prima krols, maar de kater (Mauzart) heeft wel even heel goed indruk moeten maken voordat hij iets mocht proberen. Tenzij er een bakje lekkere sardientjes werd neergezet, dan mocht ie uitvoeren waar ie zin in had, als Zazou dan maar de sardientjes mocht opeten….liefde gaat door de maag? El Collagero 02-08-2016 16_18_57

  Na ongeveer 1,5 dag was het ijs gebroken. Dat blijft geweldig om te zien: samen elkaar wassen, samen tegen elkaar aan slapen, samen eten. Alleen bij mij op schoot was een beetje vreemd, want dat plekje is voor Zazou en het kan toch niet zo zijn dat daar zomaar een andere kater mag liggen! Dan maar samen op schoot, ook een goede oplossing.

  Wij zijn nu ondertussen weer terug in Nederland, en gaan de komende weken duimen dat Zazou ook echt drachtig is en ons een mooi nestje kittens gaat geven. Op zijn vroegst over 2 weken is er soms op de echo al iets te zien, maar eigenlijk moeten we zelfs nog wat langer wachten. Als alles goed gaat verwachten we rond 11 april dan weer een nestje!
  Op de pagina ‘kittens’ staat wat meer informatie over Egyptsila Emaution Mauzart.

  El Collagero 02-08-2016 16_20_16

  Samen op schoot!

   

  Lees verder →
 • Neocat show 2016 Houten 24 januari 2016

  Vandaag was dan weer de enorm leuke, gezellige, drukke en goed bezochte Wereldshow in Houten. Weer bijna 900 katten, maar toen we zo rond 8 uur aankwamen hoefden we gelukkig niet buiten in de motregen te wachten op de veterinaire keuring. Binnen was het wel even aanschuiven in de rij, maar zolang het droog is, is dat natuurlijk geen probleem.

  IMG-20160124-WA0019

  Op het podium voor de Best in Variëteit!

  De hal was weer helemaal gevuld met katten én alle kattenspulletjes die je maar kan verzinnen, echt heerlijk zoveel kattendingen. Zazou (en Toeter thuis natuurlijk) hebben dan ook een mooi nieuw speeltje gekregen gevuld met catnip en een leuke nieuwe hengel…niet dat het huis niet al compleet vol ligt met hengels maarja.

  Zoals gebruikelijk heeft Zazou de hele dag op de kooi gelegen en bezoekers vermaakt, ik denk dat de meeste fotografen die geweest zijn, Zazou nu op hun sd-kaartje hebben staan haha!
  Gelukkig vonden niet alleen de bezoekers Zazou mooi, maar hebben we weer een Best in Variëteit gehaald. Er waren vandaag 2 andere Egyptische Mau’s (waarvan één pas 6 mnd) aanwezig dus we hadden wel competitie maar we gingen mooi naar huis met een beker en het volgende punt voor ons Groot Internationaal Europees kampioenschap! (op de foto hieronder staat Zazou met haar beker…niet dat ze gemerkt heeft dat ze die kwamen brengen want ze sliep gewoon lekker door)

  2016-01-24 14.28.07

  Zazou ligt na een lange dag heerlijk te maffen op haar kooi en mijn zusje die gezellig mee was laat het BIV certificaat zien 🙂

  Ander goed nieuws: 2.5 week geleden was Zazou eindelijk krols. De eerstvolgende keer dat ze goed krols wordt (hopelijk binnen 1-2 weken) gaan we dus in de auto stappen en op weg naar Zuid-Frankrijk waar een hele mooie kater samen met Zazou hopelijk voor heel veel kleine zwart-grijze stipjeskatten gaan zorgen!

  Lees verder →
 • Fijne feestdagen! 22 december 2015

  Het is al weer veel te lang geleden dat ik een stukje op de website geplaatst heb, maar soms is het gewoon even heel druk en is er verder weinig te melden in kattenland. Op dit moment zit ik helaas ziek thuis (kattenkrabziekte, wel super kat-gerelateerd toch, maar ik zou het je niet echt aanraden)
  Zazou is ondertussen druk bezig met de vogeltjes in de nieuwe tuin (we zijn 1 september verhuisd) wegjagen, ze heeft bijna 2000m2 afgezette tuin om samen met Toeter in rond te spoken. Heerlijk vinden ze dat. Tenzij er weer een fazant langskomt, want dat zijn me toch enge beesten! Dan komen ze gauw door het kattenluikje naar binnen gestoven, de grote watjes!

  DSC08861

  Samen in de tuin spelen

  De TICA show in hellevoetssluis 1 november is goed gegaan maar we hebben nog geen nieuwe titel veroverd. Eind januari gaan we natuurlijk weer meedoen met de Neocat Wereldshow met hopelijk weer >900 katten aanwezig, dat is altijd een hele happening en erg gezellig.
  Nog geen nieuws op het kittenfront, ik moet gewoon heel geduldig zijn en midden in de winter is ook geen tijd om krols te worden als je een verstandige kat bent, dus we wachten gewoon af.
  Rest me nog enkel te zeggen: fijne feestdagen en een gelukkig 2016!

  El Collagero 11-03-2015 22_53_15

  Voooogeltjes waar zijn jullie dan?!

  Lees verder →