Cattery Iridium

Welkom op de website van mijn Egyptische Mau cattery!

Alle meest recente informatie kun je vinden onder dit bericht of op de nieuws pagina. Hier staat altijd informatie over de laatste kattenshows die we bezocht hebben, kittenfoto’s of gewoon zo maar een paar leuke foto’s. 

Informatie over mijzelf kunnen je vinden onder ‘even voorstellen,’ informatie over mijn katten (Flux, Fable & Zazou en natuurlijk ook Toeter) onder ‘mijn katten,’ en als je graag wilt weten wat de planning is voor een volgend nestje kun je op de ‘kittens’ bladzijde kijken. 

Cattery Iridium is gevestigd in Noord-Brabant, vlakbij Veghel. De naam ‘Iridium’ is afgeleid van een zilverwit metaal, heel toepasselijk want mijn katten zijn zilverkleurig en de kittens die hier geboren worden zullen dus ook meestal zilver zijn.
Omdat ik de Egyptische Mau echt het allermooiste kattenras vindt dat er bestaat, heb ik besloten te gaan fokken met deze kattensoort. De Egyptische Mau is een evenwichtig, actief ras dat graag speelt en enorm gebonden raakt aan zijn eigenaren. De Mau wordt in Nederland weinig gehouden, terwijl het juist om een zeer gezond, erg mooi en erg aanhankelijk ras gaat. 

Fable, Flux & Dots gaan regelmatig naar kattenshows, zowel traditionele shows als de intensievere TICA kattenshows. Gelukkig vinden ze de shows zelf echt heel erg leuk, hoewel dit soms lastig te geloven is dat een kat shows leuk kan vinden. Je mag altijd een berichtje sturen wanneer de volgende show gepland is en eens komen kijken of ik wel de waarheid vertel!
Iridium Soul Flux, dochter van Zazou, is op dit moment TICA Quadruple Grand Champion en traditoneel Europees Groot Internationaal kampioen. Ptiprince Iridium Fable is TICA Grand Champion en traditioneel Europees kampioen. 

Drapaki.pl - Kratzbäume

 

Nieuws

 • 5 weken oud & bijna 2 weken oud 11 mei 2019

  Het was een drukke week! Tot donderdag woonden alle kittens boven in de slaapkamer. Super gezellig, vinden de poezen. Iets minder handig, vind ik zelf. Tuurlijk, de eerste twee of drie weken is dit een fijne en veilige plek. Maar Pururun, Sukashi & Yattaro willen RENNEN. En springen. En klimmen. En alles proeven! Dus, woensdagavond dan maar een stuk van de slaapkamer afgezet met wat wandjes zodat ze dan in ieder geval daar ook zonder toezicht mochten spelen. Super leuk, vonden de kittens. Flux had echter een hele andere mening: dát is niet de bedoeling. Door het gaas van de bench ziet ze continu de kittens rond rennen. En die horen IN de bench.

  Als nachtelijke taak had ze het dan ook op zich genomen om alle kittens te verhuizen naar de inloopkast. Zonder veilige omheining. En o ja: de kittens waren aan het proberen of ze via mijn jurken omhoog konden klimmen. Tijd voor een verhuizing: sinds donderdagochtend woont iedereen nu gewoon beneden in de kattenkamer. Een kamer mét badkamer voor de kattenbakken, een veilig traphekje voor de deur, met een krabpaal waar Flux op kan liggen en toezicht kan houden op de kittens, en met heel veel nieuwe dingen om te proeven. Gelukkig is iedereen zeer tevreden over deze nieuwe woonomgeving en ik slaap ook echt stukken beter zo! Hopelijk duurt het weer even voordat ze het op hun heupen krijgen en er weer een verhuizing gepland wordt! 

  Ondertussen zijn ook de eerste kijkers geweest voor Yattaro & Sukashi. De babies van Flux zijn nog zó klein, daar valt nog weinig aan te zien of te kiezen dus nog steeds: even geduld voor de wachtlijst-mensen. 

  In de albums van de kittens (klik op de albums) staan weer nieuwe foto’s! Ook van de kleintjes van Flux, maar omdat Flux ze liever niet uitleent zijn het nog niet de mooiste foto’s, daar moeten ze nog even wat voor groeien 🙂

  Lees verder →
 • De eerste foto’s van de kittens van Flux 4 mei 2019

  De kittens van Flux zijn alweer vijf dagen oud. Vandaag heb ik ze heel eventjes geleend om foto’s te maken.
  Daarom wil ik jullie voorstellen aan de vijf silver spotted black tabbies van Flux:
  Iridium Cinderheart, poesje
  Iridium Cloudspots, katertje
  Iridium Firestar, katertje
  Iridium Greymist, katertje
  Iridium Leafpool, poesje


  De namen komen uit de ‘Warrior Cat’s’ serie van Erin Hunter.

  Eigenlijk mogen zowel Zazou’s kittens als Flux’ kittens niet te ver weg (zeg 5 centimeter) want dan komt Flux ze gauw halen. Met de vijf dagen oude kleintjes van Flux is dat heel begrijpelijk, maar Zazou’s kittens willen toch wel heel graag even lekker rondrennen. Gelukkig heeft Flux het eigenlijk wel heel druk met vijf van die kleine monstertjes, dus mogen Sukashi, Pururun & Yattaro toch rond de bench rennen en echt óveral in proberen te happen. Naast de brokjes (ze aten met 3.5 week al! en niet eens natvoer, maar gewoon kittenbrokjes) eten ze graag kabeltjes (mag niet…), het matje van de weegschaal, handdoeken en de rits van de bench. En als je niet uitkijkt per ongeluk ook wel eens een vinger. En scherp dat die tandjes zijn! 
  In het filmpje liggen ze (behalve onze Bengaal Toeter die kittens eng vindt) met z’n allen bij elkaar. Links Zazou met kittens van Zazou & Flux, rechts Flux en onderaan ligt Fable. Meestal zit Fable overigens meer op de uitkijk om de poezen goed te kunnen beschermen. 

  Vooral de eerste twee dagen hebben de kittens veel bij Zazou gedronken omdat Flux nog niet zo enorm veel melk gaf. (echt heel fijn, zo’n back-up mama) Nu geeft Flux meer dan voldoende melk en zie je dat de kittens weer vaker bij Flux liggen. Als Flux naar buiten is, zie je wel dat de kleintjes van Flux snel gaan drinken bij Zazou voor een extraatje. Heel slim!
  Nieuwe foto’s van Sukashi, Pururun en Yattaro staan in hun album, hier is alvast een voorproefje:
  p.s.: Altijd als eerste op de hoogte zijn van een nieuw berichtje? Volg ”Cattery Iridium” op facebook via https://www.facebook.com/catteryiridium/ of #Fable_the_Egyptian_Mau op instagram!

  Lees verder →
 • EINDELIJK Flux kittens! 30 april 2019

  Zoals we allemaal weten duurt wachten HEEL erg lang. En met Zazou’s kittens wachten tot dag 68 van de normaal 64 dagen dracht was echt heel lastig. Flux heeft nog beter haar best gedaan en ons laten wachten tot dag 69. En dan wel om precies te zijn kwart voor acht terwijl ik om acht uur naar het werk moest om spreekuur te gaan doen! Natuurlijk was al lang geregeld dat Alphons thuis zou zijn om op Flux te passen. Maar toch: je wilt er zelf ook zo graag bij zijn! Even naar het werk gebeld en (met dank aan mijn lieve collega’s) wat later mogen beginnen. Maar ja, als je om kwart voor acht in de bench boven op Zazou gaat liggen en weeën krijgt, zijn er niet per direct kittens. De eerste kitten werd dus geboren toen ik de parkeerplaats van de praktijk opreed. Tegen de tijd dat het middagpauze was, waren er al drie kittens geboren. (zie foto) Gauw naar huis, misschien toch nog even mee genieten? Tussen 10:00 en 14:30 was het echter pauze-tijd voor Flux, waarna er prompt tussen 14:30-15:15 nog twee kittens geboren werden. Om 15:30 was ik thuis. Mooi te laat dus! Ze zal wel om me gelachen hebben. 
  Uiteindelijk zijn er vijf prachtige kittens, twee poesjes en drie katertjes, allemaal silver spotted black tabbies met geboortegewichten tussen de 95 en de 135(!) gram. 

  Zodra de weeën begonnen, mochten de kittens van Zazou niet meer weg. De andere kant van de bench was zelfs al te ver weg en dan werden ze gauw opgepakt door Flux en weer bij Flux gestopt. Toen er drie kittens waren, moest er duidelijk verhuisd worden. Met als gevolg: Zazou géén kittens en Flux alles. Zazou keek een beetje sip (ze kan ze immers nog steeds niet verplaatsen en luisteren naar ”kom hier” doen ze ook al voor geen meter) en had bedacht dat ze dan wel in ons bed konden gaan wonen. (”kom hier kom hier”) Uiteindelijk alles even tijdelijk verdeeld over de twee plaatsen, extra warmtematje erbij en iedereen was eventjes tevreden. Maar ja…elke keer als je even op staat om wat te gaan eten en je ziet die mooie en véél grotere kittens van Zazou…dan móet je er gewoon eentje meenemen. Uiteindelijk was iedereen, zoals verwacht, dus alleen tevreden met alle kittens bij elkaar.

  Wel handig, want de kittens zijn vannacht nog niet zoveel toegenomen in gewicht als ik verwacht had, en je ziet dat ze nu af en toe ook even bij Zazou drinken. De grote kittens hebben ondertussen uitgevonden dat ze kittenbrokjes wel heel erg lekker zijn. De rand van het voerbakje smaakt bijna net zo lekker, maar ze zijn druk aan het oefenen met eten. In het filmpje zie je de eerste hapjes van Sukashi. Fable loopt ook gezellig rond in de bench en Zazou ligt (niet in beeld) naast me net buiten de bench:

   

  Lees verder →
 • 3 weken oud 27 april 2019

  De kittens zijn vandaag al weer 3 weken oud. Naast eten en slapen beginnen ze nu ook echt wat op kleine katjes te lijken. Ze lopen rond op hoge pootjes en kruipen niet meer alleen maar. Ze hebben wel een beetje hangbuikjes van al die melk die ze drinken, vooral Yattaro doet z’n best om heel erg groot en dik te worden en weegt al 450 (!) gram. Daarom mocht hij voor de foto deze week in de soepkom in plaats van een theemok:

  Ze zijn ondertussen ook al verhuisd. Donderdagochtend kwam Zazou mauwend naar ons toe. Zazou snapt namelijk zelf niet zo goed hoe ze de kittens moet optillen en verplaatsen. Ze komt dan dus vriendelijk doch dringend vragen of we ze even willen optillen. Dus, alle drie de kittens over de kamer verspreid. De kitten het dichtst bij een al opgezette bench was duidelijk het meest ”warm” dus de gok was dat ze vanuit de inloopkast naar de bench naast ons bed verplaatst moesten worden. Een goede gok, want Zazou was gelijk weer helemaal tevreden. Als de kittens straks wat groter zijn, gaat ze ze meestal verplaatsen door net zo lang ”kom hier” naar ze te mauwen tot ze komen. (Flux komt dan ook altijd gauw, die kent dat nog van toen ze zelf nog een kitten was) Deze manier van verplaatsen is niet echt een enorm succes, maar wel handiger dan Flux die de kittens zelfs als ze >1kg zijn nog overal heen sleept tot groot ongenoegen van de kittens meestal. 

  Flux was afgelopen woensdag uitgerekend. Maar, nog steeds geen kittens. Het voelt een beetje alsof ik dit jaar niet kan rekenen! Zazou was op een dinsdag uitgerekend en die kittens kwamen op een zaterdag, dus hopelijk komen de kittens van Flux morgen.(zondag) Was ze vorige week al dik…dan is ze nu GIGANTISCH en bijna 2 kilogram aangekomen! De stipjes zijn denk ik nog net niet helemaal perfect, ik moet nog even rustig wachten en dus vieren we Koningsdag vandaag thuis. 

  In de albums van de kittens staan weer veel nieuwe foto’s. Klik op de albums om de foto’s te zien:

   

  Lees verder →
 • 16 dagen oud 22 april 2019

  Alle kittens zijn alweer boven de 300 gram. Het is jammer dat ze nog te klein zijn om te genieten van dit prachtige weer, maar ze genieten momenteel nog meer van rondkruipen in hun veilige plekje en beginnen steeds meer alles te proeven. (de handdoek, elkaar, Zazou)
  Zazou is ondanks het prachtige weer meestal bij de kittens te vinden. Hoewel ze natuurlijk ook heerlijk in het zonnetje gaat zitten. Meestal loopt ze de tuin net ver genoeg in tot ze vol in de zon zit, en gaat ze dan even tevreden zitten te bakken. Of ze loopt naar één van de grote stenen in de moestuin voor een extra goede opwarm-sessie. 

  Flux is ondertussen meer dan 1.5x zo zwaar geworden. Ze komt bijna de trap niet op! Ik help haar met kammen omdat ze buiging naar haar onderrug al niet meer kan maken en verder ligt ze veel in een hangmatje te slapen. Ik denk dat dat prettiger is voor haar buik. Verder zijn er nog geen tekenen dat de kittens gaan verschijnen, hopelijk gaat dat deze week wel gebeuren want ik vind Flux een beetje zielig zo. 

  Fable had deze week een ander soort uitje: op de dierenartsenpraktijk gingen we oefenen met het maken van hartecho’s bij spoedpatiënten. Helaas was onze gekozen patiënt (een hond) écht niet gediend van al dat gefruts aan zijn lijf dus heb ik gauw Fable even laten brengen. Ik denk dat ook Fable wel een betere tijdbesteding had kunnen bedenken maar hij heeft toch maar netjes meer dan een uur stil gelegen terwijl we alle onderdelen van z’n hart bekeken hebben. Trouwens altijd spannend als je naar je eigen dier gaat kijken, wie weet zie je iets raars! Gelukkig was er een cardioloog bij onze training en goed nieuws: Fable’s hart is fenomenaal 😛 
  De Egyptische Mau is dan ook één van de rassen waarbij hartaandoeningen eigenlijk niet beschreven zijn gelukkig. 

  Gisteren en vandaag hebben we nog foto’s gemaakt van de kittens. Eerst met gekleurde eieren (gisteren) en vandaag nog met de al beschilderde eieren omdat ik nog niet helemaal tevreden was. Ik vind ze nog steeds niet hélemaal super, de kittens kruipen alle kanten op ondertussen, vorige week zaten ze nog zo lief stil! In de albums van de kittens staan de foto’s.
  (zie ”foto’s kittens” en klik op de albums om de foto’s te zien. 
  De kittens zijn nu 2 weken oud, vanaf 4 weken begin ik met één voor één iedereen uitnodigen van de wachtlijst. (nog even geduld dus!)

  Rest mij niets anders dan iedereen een fijne Pasen te wensen! Ook namens Flux:

  Lees verder →
 • 8 dagen oud 14 april 2019

  Sukashi, Pururun en Yattaro zijn alweer acht dagen oud. Met gewichten boven de 200 gram zijn ze allemaal met gemak verdubbeld in gewicht. Dat is mooi, want dat horen ze in ongeveer 10 dagen te doen dus ze lopen wat voor op schema. Ook met het openen van de oogjes lopen ze goed voor op schema. Donderdag is de wedstrijd gewonnen door Yattaro en die mag zich dan ook ‘Koning éénoog’ noemen, de eerste kitten met een half open oogje. Ondertussen hebben ze alle drie de oogjes open. We laten ze al vanaf dag één wennen aan opgetild worden, maar horen of zien kunnen ze nog niet. 

  Flux komt natuurlijk vaak bij haar halfzusjes kijken. Zazou wordt dan uitgebreid gewassen en stiekem wast ze af en toe ook de kittens. Nog eventjes geduld en dan heeft ze haar eigen kittens om voor te zorgen. Ik heb zo het vermoeden dat ze de kittens weer gezellig samenvoegen straks, maar we zullen zien. 


  Fable is de afgelopen week wat minder vaak langs komen wandelen. Hij vindt de kittens volgens mij een beetje saai. Je kan niet met ze spelen en ze slapen de hele tijd. Straks als ze wat groter worden, dan worden ze vast een stuk interessanter! 

  Nieuwe foto’s van de kittens zijn te vinden onder ‘foto’s kittens’ en dan klikken op de albums. Nog twee weekjes en dan ga ik beginnen met de mensen op de wachtlijst uitnodigen om te komen kitten knuffelen 🙂

   

  Lees verder →